Govern anirà a la Justícia si l’auditoria a la CASS revela males praxis en l’afer de les pensions

Xavier Espot defensa la decisió de condonar el deute pels pagaments indeguts als assegurats, però remarca que això no és obstacle per “depurar eventuals responsabilitats” un cop es tinguin els resultats del ‘forensic’ que ha encarregat la mateixa parapública

Espot, atenent als periodistes.
Espot, atenent als periodistes. SFGA/C.ESTEVE

El cap de Govern, Xavier Espot, ha defensat la decisió de condonar als assegurats amb pensions d’invalidesa parcial el deute dels pagaments erronis des de la CASS. Així, ha recordat que tirar endavant la reclamació hauria posat en problemes “molta gent vulnerable”. Per això ha reivindicat la mesura, tot admetent que dista molt de ser perfecta. “Calia escollir el mal menor”, ha afirmat, a la vegada que ha indicat que això no evitarà que es busqui depurar responsabilitats si s’escau. De fet, ha avançat que si de la investigació en marxa es desprèn alguna mala actuació, es preveu anar a la Justícia per exigir el rescabalament.

Espot ha assegurat en diverses ocasions que, si bé els primers indicis del problema es va traslladar a Govern a finals d’agost, poca cosa es podia fer llavors. En aquest sentit ha destacat (i defensat) l’honorabilitat de la ministra d’Afers Socials, Trini Marín, tot explicant que l’únic que va rebre va ser una trucada de qui en aquell moment presidia el consell d’administració de la Seguretat Social, Montserrat Capdevila, advertint-la que eren evidents els descontrols i errors en matèria de pensions d’invalidesa. Però en cap moment, segons Espot, s’hauria fet referència a l’abast de tot plegat.

Un moment de la compareixença al Consell General.

Relacionat

Afers Socials coneixia l’escàndol de les pensions i que la CASS incomplia la llei des de l’agost

Així per tant, es va deixar fer a la CASS l’anàlisi pertinent per saber fins a on arribava el problema. I aquesta resposta no es va tenir fins a finals d’any. En aquell moment, es va posar sobre la taula la possibilitat de la condonació, que el màxim responsable de l’executiu ha admès que va veure amb bons ulls des del primer moment.

I és que, ha remarcat, molts dels afectats són “persones vulnerables” que, a més, quan reben les resolucions de la CASS “tenen pocs elements per reclamar cap regularització”. A més, això, a diferència dels autònoms, no els és obligatori, segons ha apuntat el cap de l’executiu. Per això, va entendre que la condonació era “la solució menys dolenta” i ha indicat que “governar a vegades és escollir entre diverses solucions que no són perfectes, la més adient”. Això, ha indicat, és el que es va fer, “escollir el mal menor”, ja que “era la decisió que tindria menys conseqüències afegides a les que ja s’havien creat”.

“Si de tot plegat se’n deriven responsabilitats i aquestes es poden individualitzar, cosa que de bon tros no podem afirmar, evidentment crec que la CASS s’hauria de personar [a la Justícia] i el Govern, com a part perjudicada perquè hi ha un impacte als pressupostos, també”

El màxim responsable de l’executiu ha volgut diferenciar entre les persones que cobren aquestes pensions i altres col·lectius, com ara els autònoms, amb qui la CASS és força exigent. “Qui percep una pensió d’invalidesa no tenen l’obligació de comunicar una regularització; tenen una resolució amb molt pocs detalls i també parlem de persones que, a vegades, tenen la seva capacitat jurídica o d’obra molt limitada”, ha explicat. Per tant, “tenen pocs elements a l’hora de poder tenir una actitud proactiva per demanar la regularització”. Així, “creiem que no hem de fer pesar les conseqüències d’una manca de control o de recursos de la CASS” a aquest col·lectiu.

Això sí, Espot també ha volgut deixar clar que aquesta decisió “no és incompatible” amb, quan hi hagi prou elements, “depurar responsabilitats”. Per fer-ho, però, caldrà abans tenir els resultats de l’auditoria externa -el forènsic- que ha encarregat la mateixa CASS i, també, com es desenvolupa la comissió d’investigació que, si no hi ha cap sorpresa, s’ha de crear al Consell General. En aquest sentit, ha volgut ser prudent a l’hora de parlar de quin pot ser el resultat, tot i que, com s’ha vist anteriorment, no s’ha estat de parlar en alguna ocasió de “manca de recursos”.

Ara bé, la clau, com s’ha dit, serà l’auditoria externa. “Si de tot plegat se’n deriven responsabilitats i aquestes es poden individualitzar, cosa que de bon tros no podem afirmar, evidentment crec que la CASS s’hauria de personar [a la Justícia] i el Govern, com a part perjudicada perquè hi ha un impacte als pressupostos, també”, ha avançat, tot remarcant que “encara no estem en aquest punt”. Novament, toca esperar el forènsic. I si aquest indica que hi ha responsabilitats, “serem els primers a demanar que es vagi fins al fons de l’assumpte. Si algú ha sortit perjudicat som nosaltres”.

Un tràmit a la CASS.

Relacionat

La condonació de l’escàndol de les pensions sí que tindrà afectació en la branca de jubilació

En tot cas, Espot ha insistit que la iniciativa l’haurà de liderar la CASS, per a qui ha volgut “un vot de confiança”, especialment pel fet que “ara té un nou director general i un nou president del consell de l’administració”. També s’ha volgut referir a la resta d’integrants de la parapública. “Hem de passar un missatge de tranquil·litat i no posar en tela de judici la institució en el seu conjunt ni les persones que en formen part, que majoritàriament són professionals, treballadors que han patit molta pressió i molta feina els darrers anys, des de l’aplicació de l’IRPF als ERTOs o els canvis pels autònoms”, ha manifestat el cap de Govern.

Referint-se al fet que no es reclamaven per sistema els deutes generats, el mandatari governamental afirma que “a partir que es considera que aquesta línia s’ha traspassat i que se sap que hi ha una situació d’incompliment i no es fa res, crec que no s’està fent honor a les obligacions com a servidor públic”

També s’ha volgut referir a l’antiga directora, Joaquima Sol, amb qui, assegura “no he volgut parlar perquè em sembla més prudent no fer-ho”. Ara bé, ha advertit que “aquesta senyora també té tot el dret de poder-se manifestar i defensar-se”. També ha apuntat que “estic convençut que aquesta problemàtica no es pot circumscriure a una sola persona”.

Espot ha estat preguntat pel fet que la mateixa CASS, durant la compareixença parlamentària de dijous, expliqués que s’era conscient que no s’estava fent els controls necessaris i que, malgrat regularitzar alguna situació molt puntual, no es reclamava posteriorment el deute, tot i que la llei obligués a fer-ho. De fet, el 2021, els serveis jurídics van fer un informe on s’indicava que calia demanar el retorn dels diners. I això no es va fer fins al 2023, després de 34 regularitzacions més.

Aquí, el cap de Govern ha avisat que “a partir que es considera que aquesta línia s’ha traspassat i que se sap que hi ha una situació d’incompliment i no es fa res, crec que no s’està fent honor a les obligacions com a servidor públic”. Tot i això, ha matisat que “caldrà veure si aquestes persones ho van traslladar als seus superiors” o altres detalls abans de fer “un judici més taxatiu”. Amb tot plegat, el mandatari governamental ha admès que l’afer és evident que pot estar causant un malestar ciutadà i fins i tot que no sempre es tracten els afiliats de la mateixa manera. Però ha insistir que calia actuar de manera urgent per evitar que la bola s’anés fent cada vegada més grossa.

Comentaris (51)

Trending