Així ho explica la secretària d’Estat d’Igualtat, Mariona Cadena, en les respostes formulades a les preguntes de la parlamentària de Concòrdia Núria Segués. La consellera general havia fet una llarga llista de qüestions sobre l’atenció a aquestes víctimes, tan pel que fa als recursos com a altres aspectes com ara la formació, el seguiment que es fa o el funcionament del codi lila. I, també, volia saber quantes dones de les que acudien al servei acabaven abandonant el procés d’acompanyament.
I s’admet que les xifres són, com a mínim, alarmants. Citant diferents experts, s’explica que “el procés de recuperació de la violència de gènere en l’àmbit de la parella acostuma a passar per diferents fases”, que s’estructurarien en “desorientació i cerca d’ajuda, identificació de la violència, inici de la ruptura psicològica i primers empoderaments, manteniment en la relació amb alguns límits i canvis i abandonaments de la relació abusiva i reconstrucció personal”. Per tant, cal tenir en compte que hi ha una “complexitat” en el procés de recuperació.
En els darrers anys, el percentatge de casos en què la dona ha presentat denúncia contra la parella tampoc és elevat; es queda entre el 40 i el 45% -45% el 2024, 42% el 2023 i 41% el 2022-
Aquí és on es posa en relleu que les dones, durant l’acompanyament i el seguiment al SAVVG les dones “passen per aquestes fases” i, mentrestant, es poden “vincular o desvincular en diversos moments i en diferents períodes de temps”. Per això, no es pot calcular un percentatge concret de les que abandonen el servei, però sí que es lamenta que “dels casos atesos, entre un 20% i un 25% retornen amb la parella”. Més concretament, el 2024 va ser el 20%, el 2023, el 25% ; i el 2022, el 20%. Això, es remarca, “no implica que deixen d’anar al SAVVG, ja que de vegades mantenen aquest acompanyament tot i la represa de la relació”.
Des d’Igualtat, s’indica que els motius de desvinculació del SAVVG poden ser diversos: l’existència de recursos propis o alternatius que consideren suficients per afrontar la situació en què es troben, no sentir-se preparades per iniciar un procés d’identificació de la violència o per afrontar el dolor emocional que implica la revisió de les situacions traumàtiques viscudes en el treball sobre la violència, no sentir-se preparades per trencar la relació o establir determinats límits i que la intervenció amb el SAVVG els generi determinades resistències vinculades a aquest fet”. Una altra possibilitat és que “de vegades, el mateix cicle de la violència genera falses expectatives de canvi que promouen la represa de la relació o l’abandonament del seguiment, pensant que hi ha hagut una millora de la situació”. També s’apunta que “les conseqüències de la violència en diferents àmbits vitals de la dona (psicològic, social, econòmic, familiar, legal, etc.) poden actuar com a variables paralitzants a l’hora de mantenir-se en el procés de recuperació”.
En la resposta s’assegura que el servei té en compte tot això. Per això, “intervé prioritzant l’establiment d’un vincle professional sa, segur, respectuós amb les necessitats i els ritmes de la dona i que reforci la seva pròpia autonomia i el propi control del procés de sortida i recuperació de la violència”.
Per altra banda, també es posa en relleu que, en els darrers anys, el percentatge de casos en què la dona ha presentat denúncia contra la parella tampoc és elevat. Es queda entre el 40 i el 45% -45% el 2024, 42% el 2023 i 41% el 2022-. Es recorda, a més, que “totes havien patit violència psicològica, en la majoria de casos acompanyada d’altres tipus. Només entre un 2 i 3% dels casos s’havia sofert únicament aquesta casuística.
En la resposta, s’explica que el SAVVG compta actualment amb cinc professionals. 3 són persones de referència per a cada víctima i els altres dos, psicòlegs. En cas d’alguna baixa, s’inicien els processos de contractació pública seguint la normativa vigent. Pel que fa al codi lila, també s’assegura que “no s’ha detectat que no se n’hagi activat si la víctima ha seguit alguns dels mecanismes” existents.
Comentaris (4)