Un de cada quatre treballadors fa un o cap dia de descans a la setmana

Les dades també evidencien que el teletreball, un cop superada la pandèmia, ha tornat a ser residual: només un 8,6% dels assalariats fan feina habitualment des de casa seva

Un treballador fitxant a la feina
Un treballador fitxant a la feina

Una part important dels treballadors del país fan pocs dies de descans a la setmana. De fet, alguns, ni això. Un de cada quatre assalariats asseguren que, tot just, fan festa una jornada o, fins i tot, menys. Així ho apunten les dades recollides en l’Enquesta de Forces de Treball elaborada des del departament d’Estadística, en la qual també es constata que, un cop superada la pandèmia, el teletreball ha caigut novament a uns nivells residuals.

Es pot constatar en un dels apartats de l’estudi. Concretament, en aquell on s’indica quin és el percentatge de treballadors que fan tot just un dia de festa a la setmana. O menys. I la xifra, no es pot negar, és relativament elevada. El 2023, se situava en un 23,9%.

Es tracta d’una situació que afecta més els homes que les dones. En el cas dels primers, s’arriba al 25,4%. En el segon, es queda en el 22%. L’enquesta, però, no revela la dada de quanta gent no fa ni una jornada de descans.

Sí que es pot comprovar que, en comparació a l’any anterior, hi ha una disminució d’aquest percentatge. El 2022, aquesta dada se situava en el 26,4% pels homes i en el 25% per a les dones. En global, un 25,7%. Per tant, 1,8 punts més.

Una altra dada que revela l’enquesta és que el teletreball ha perdut molta importància, malgrat el que es pensava durant la pandèmia. Per dir-ho d’alguna forma, no va venir per quedar-se. Almenys, a Andorra. El 2023, només un 8,6% dels assalariats del país feien feina de forma habitual des de casa. I això que la xifra ha crescut lleugerament en comparació al 7,6% del 2022. Si la dada s’analitza segons el sexe, es comprova que és superior en el cas dels homes (11,9%) que entre les dones (4,8%).

Un altre detall interessant són les persones que fan un horari atípic. És a dir, treballar al vespre o a la nit o en festiu. I en aquest cas, la xifra creix força, fins a gairebé 4 de cada 10 treballadors, lògic, d’altra banda, en un país on el sector serveis i especialment el turístic és clau. Concretament, es queda en el 37,1%, sent pels homes del 38,8% i per a les dones del 35,1%.

Comentaris (16)

Trending