El bisbat assegura que el futur centre de salut mental a l’antic seminari està “destinat a sumar”

Vives defensa que l’espai residencial serà compatible amb altres dispositius i recorda als crítics d’Andorra pel fet que es faci fora del país que “no podem tenir tots de tot”

Una imatge de l'antic seminari de la Seu.
Una imatge de l'antic seminari de la Seu. ARXIU

L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, ha defensat aquest dimarts el futur centre residencial de salut mental que s’ha de construir en dependències de l’antic seminari de la Seu de les crítiques que rep l’equipament des d’Andorra pel fet que un dispositiu com aquest no s’aixequi dins les fronteres del Principat. Vives ha reconegut que per als familiars de les persones que pateixen aquestes dolences és obvi que com més a prop estiguin, millor és, però “no podem tenir tots de tot. Per tant hem de sumar i el centre de salut mental està destinat a sumar”.

Vives ha afirmat, després de recordar que l’equipament ocuparà 5.000 metres quadrats que reformarà en gran mesura el propi bisbat, que “el que ens convé és que es faci” perquè “el que importa és que les famílies de l’Alt Pirineu, tant del territori català com de l’Estat andorrà, comparteixin sinergies” i puguin disposar de recursos que d’altra manera potser no podrien tenir. Ha recordat, a més, que el futur centre residencial “no anul·lar el que ja hi ha o que es puguin fer més coses”. L’arquebisbe ha deixat clar, però, que la diòcesi promou l’equipament però “no ho pot fer tota sola”.

El copríncep, Joan-Enric Vives, i el ministre de Salut, Albert Font, després de la signatura del conveni.

Relacionat

El centre residencial a la Seu d’Urgell podria estar enllestit en dos anys

Joan-Enric Vives no ha volgut aventurar-se a donar terminis. Li agradaria inaugurar el centre estant al capdavant del bisbat però això no és pas clar que pugui acabar passant. Ara hi ha un conveni que no deixa de ser res més que una declaració d’intencions que ha de prendre forma i desenvolupar-se. El que sí que és clar que seran els responsables del Complex Assistencial de Salut Mental (CASM) ubicat a Sant Boi de Llobregat els qui dirigiran el projecte des del punt de vista tècnic.

Per a Vives, la Fundació Benito Menni lligada a les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús és “de moltíssima qualitat”.  És una institució “puntera” en el seu ram i com que “nosaltres no hi entenem” serà aquesta institució, com a ‘soci’ tècnic qui convindrà quants llits i quines atencions es podran oferir des del futur centre de la Seu. L’arquebisbe ha recordat que una de cada tres persones, al curs de la vida, pateix o patirà algun tipus de trastorn mental.

Moment de la signatura del conveni entre les tres institucions per al centre de salut mental.

Relacionat

El Govern signa l’acord amb el Bisbat d’Urgell per al centre residencial a l’antic seminari

Per tant, tan important és disposar d’eines per a reconduir persones malaltes com prevenir, una faceta que al futur centre també es tindrà en consideració. “Ho veiem amb els adolescents, amb totes les crisis que pateixen o els intents de suïcidis. És important prevenir”, ha remarcat Vives, que ha fet una crida a “treure l’estigma i mirar (les malalties) de cara”. I que cada ciutadà reflexioni sobre com podria ajudar i, també, “com ens deixaríem ajudar” perquè no és evident deixar-se auxiliar quan es pateix una dolença mental.

Comentaris (3)

Trending