Segons les dades que ha fet públiques aquest dijous el departament d’Estadística, Govern va rebre l’any passat un total de 1.776 sol·licituds de persones o famílies que necessitaven suport econòmic per poder afrontar uns lloguers cada més prohibitius. D’aquestes, 1.471 van ser acceptades. Això suposa un nou increment en comparació a les xifres del 2021, quan els beneficiaris eren 1.395. És a dir, un 5,4% més.
De fet, es tracta de la xifra més alta des que es comptabilitza aquesta estadística, l’any 2010. I es pot constatar com els darrers anys s’ha disparat. Per exemple, el 2018, només s’atorgaven 915. Cert que en aquest temps Govern ha anat modificant i flexibilitzant els requisits per accedir a aquests ajuts, mesures que deriven directament del desbocament que no s’ha sabut frenar en el mercat de l’habitatge al país.
I més beneficiaris significa, lògicament, més diners públics destinats a aquest programa de subvencions -uns fons que, no es pot oblidar, acaben anant directament a les butxaques dels propietaris dels immobles-. El 2022, l’import compromès va ascendir per sobre dels tres milions d’euros, també xifra rècord. Es va quedar, més concretament, en 3,093 milions, el que representa un 7,2% més que els 2,886 del 2021. La mitjana per sol·licitud acceptada és de 2.102,74 euros, un 1,6% per sobre dels 2.069,74 de l’any anterior.
En la mateixa nota, Estadística també explica que es van denegar fins a 305 peticions. En dos de cada tres casos, el motiu és que la persona sol·licitant superava el barem d’ingressos o el patrimonial. 25 més tenien més estalvis del que preveu el reglament que regula aquestes ajudes (8,2%). Un altre motiu de denegació ha estat el fet de no haver residit cinc anys al país, fet que va afectar 32 persones.
Tot i això, part d’aquests sol·licitants van poder ser rescatats fruit que al maig el Govern va modificar la normativa per flexibilitzar els requisits d’accés. Així, per exemple, els anys de residència es van reduir de 5 a 3. Això va permetre atorgar ajuts a 44 persones més. A banda, aprofitant la nova convocatòria, la van aprofitar 302 llars que no havien participat en l’anterior. Per tant, aquest canvi va beneficiar 346 persones, amb un import de 307.259,01 euros.
Per tant, amb aquests canvis, les dades definitives del 2022 expressades inicialment, que ja eren de rècord en comparació amb l’històric, encara s’enfilen més. En total, doncs, el nombre d’ajuts atorgats arriba als 1.817 i la xifra que finalment ha suposat per al Govern arriba als 3,4 milions.
Pel que fa als beneficiaris, un 24,8% del total són famílies monoparentals i un 22%, persones grans. També són habituals els joves (8%) i les nombroses (5%) així com les persones amb discapacitat (3,6%).