En aquest sentit, l’entitat solidària ha explicat a l’Altaveu que, des de l’inici de la pandèmia, han detectat ciutadans que han prioritzat altres necessitats abans que la salut, deixant d’acudir a les revisions mèdiques, les proves programades i fins i tot abandonant tractaments. Per donar una solució a aquesta problemàtica, han realitzat aportacions econòmiques a les famílies que no disposen dels mitjans suficients per fer-hi front, ja que “la manca d’accés a l’atenció mèdica està directament relacionada amb les situacions de pobresa i exclusió”.
Les donacions econòmiques i d’aliments són “una mica superiors a les d’anys anteriors”, una dinàmica que es repeteix a Andorra quan és època de crisi.
A banda d’aquest suport, Càritas elabora propostes de treball amb els afectats per millorar la seva situació. És a dir, després de cobrir les necessitats detectades, l’entitat assessora a les famílies perquè sol·licitin els serveis i prestacions existents -ajudes per a l’habitatge o per fills a càrrec, per exemple- i donar una solució efectiva a la problemàtica de la forma més adequada.
Una altra tasca important de la qual s’ocupa l’organització és la contenció emocional de les persones i les famílies. “La suma de confinaments, la disminució de les relacions socials i la incertesa davant la situació econòmica i laboral, han creat una angoixa a la qual no estem habituats. Davant d’això, l’acompanyament i el suport emocional esdevenen un altre tipus d’ajuda essencial en aquests moments”, han declarat.
Encara que l’increment d’ajudes s’ha constatat, Càritas ha subratllat que s’ha donat “de forma esglaonada” perquè la xarxa de serveis socials públics i privats del país “es força accessible, àmplia i àgil”. A més, les donacions econòmiques i d’aliments són “una mica superiors a les d’anys anteriors”, una dinàmica que es repeteix a Andorra quan és època de crisi.