L’associació de joves amb problemes de salut mental denuncia els incompliments de Govern

ADJRA recorda que el 6 d’octubre es va aprovar un acord pel qual en dos mesos l’Estat s’havia de fer càrrec de forma directa del 90% del cost dels ingressos en centres terapèutics estrangers

Can Ros és un dels complexos d'Amalgama7. ARXIU

L’Associació en defensa dels Joves en Risc (ADJRA) denuncia que superat àmpliament el termini de dos mesos que el Consell General va donar a les institucions encarregades de coordinar els ingressos en centres terapèutics estrangers i, per ara, encara no s’han fet les modificacions pertinents als convenis per tal que les famílies dels adolescents que necessiten d’aquest recurs s’hagin de fer càrrec només del 10% del cost de l’ingrés.

ADJRA posa en relleu que l’acord que van promoure juntament amb l’Associació de Familiars de Malalts Mentals (AFMMA) i Projecte Vida, i que el Consell General va aprovar el 6 d’octubre, donava dos mesos perquè es fessin els canvis pertinents a l’esmentat conveni per tal que l’administració assumís de forma directa el 90% del cost d’un ingrés que a Amalgama7, un dels centres on s’envien menors i adolescents del país que pateixen trastorns de diversa naturalesa però tots d’arrel mental, és d’uns 4.300 euros mensuals.

“Can Ros es un espai que funciona en la gran majoria dels casos i on la publicitat que fan és certa, el cost és car, però en salut mental per als menors no es poden fer comparatives amb preus i està clar que uns serveis com els que necessiten s'han de pagar”

Fins ara, la CASS assumia uns 1.200 euros, el Govern, a través del ministeri d’Afers Socials, 1.500 euros més, i això comportava que les famílies s’haguessin de fer càrrec de 1.600 euros més, una xifra prohibitiva per a moltes de les llars i que fa que “no tots els adolescents acabin podent tenir els mateixos drets”. I és que l’administració, quan cal un recurs terapèutic extern, sovint opta per l’equipament ‘low cost’, en paraules de la presidenta d’AJRA, Sandra Cano.

A l’entendre d’AJRA, l’incompliment governamental està comportant que s’hagi d’enviar joves del país en centres que no compleixen els requisits que pertocaria. “Vulneren un dret que la Constitució diu que és obligat en menors com el de l’educació” atès que els esmentats joves acaben compartint “espais amb nois condemnats” per fets que res tenen a veure amb el problema base dels nois o noies enviades des d’Andorra. Segons Cano, “envies un fill amb un problema i te’l retornen fet un delinqüent. Fa una setmana tots ens posàvem les mans al cap quan veiem llençols penjats en una façana de les ‘towers’. Els menors que acudeixen en centres diferents als d'Amalgama viuen aixi, amb la roba estesa”.

ITA és el centre que fins i tot ADJRA i AFMMA van arribar a denunciar a la fiscalia juntament amb una família que no tolerava la manera de fer, les formes de dit centre, d’aquí que s’insisteixi en aconseguir l’ajut públic per poder traslladar els joves que ho necessitin a les instal·lacions d’Amalgama7. “Can Ros es un espai que funciona en la gran majoria dels casos i on la publicitat que fan és certa, el cost és car, però en salut mental per als menors no es poden fer comparatives amb preus i està clar que uns serveis com els que necessiten s'han de pagar.” “De tota manera per molta despesa que l’Estat faci derivant a menors fora si quan retornen al país no es té un recurs activat per a ells cauen en picat”, sentencia Cano.

Etiquetes: