La ponència la va presentar un dels membres de la secció jove de la formació ‘taronja’, Adrià Palmitjavila. En ella, feia una anàlisi dels motius que han portat a l’actual atzucac al mercat de l’habitatge i, sobretot, en com afectava a la joventut. En aquest sentit, lamentava “l’estigma” que hi ha sobre aquest col·lectiu, que “els dificulta emancipar-se”, ja que “són percebuts com un client de més risc per part dels arrendadors”.
La ponència també demana “fer una campanya de comunicació per evitar l’estigma envers els joves i incentivar els propietaris per llogar els habitatges a persones joves que vulguin fer arrels al país”
Aquesta idea és refusada en l’escrit: “no existeix des del nostre punt de vista més risc per a un arrendador de tancar un contracte de lloguer d’habitatge amb un arrendatari jove, comparat amb un d’edat més avançada”. Malgrat això, i vist que aquesta sensació es copsa a la societat, una de les propostes de resolució de la ponència instava el Govern i el grup parlamentari a prendre mesures. Es demana “fer una campanya de comunicació per evitar l’estigma envers els joves i incentivar els propietaris per llogar els habitatges a persones joves que vulguin fer arrels al país”.
El document, però, també abordava altres mesures que, a l’entendre dels seus impulsors, poden ajudar a resoldre les dificultats que el col·lectiu té per trobar un pis. I, entre aquestes, el ‘coliving’. En l’escrit, s’explica que “si anem més enllà de les nostres fronteres, ens trobem amb models d’habitatge de caràcter privat o publicoprivat que comencen a funcionar molt bé i creiem que poden ser interessants per donar resposta a la nostra realitat”. Es tracta, desgrana, “d’edificis de petits habitatges unipersonals amb tots els serveis comuns inclosos dins” que “permeten una economia d’escala i un millor preu per als usuaris, una oferta més àmplia de serveis al ser comuns i més possibilitats de vida social”.
Per tant, es considera que és una fórmula que podria ser interessant a Andorra. Així, en les propostes de resolució s’encomana Govern i grup parlamentari que s’impulsi i es doni “cobertura legal a la promoció immobiliària de models de ‘coliving’ a Andorra, ja siguin projectes privats o publicoprivats”.
La demanda se suma a altres fetes també al document. Així, es vol que es revisin i ampliïn les ajudes a l’emancipació i que es millori el programa d’avals per a la compra d’habitatge tot adaptant-los a la realitat del mercat immobiliari actual i al poder adquisitiu dels joves. Finalment, també es demana reforçar la comunicació amb els actors vinculats al col·lectiu per fer-los arribar informació sobre les diferents mesures en aquest àmbit de les quals es poden beneficiar.
ALTRES PONÈNCIES
Al congrés demòcrata també s’han validat tres altres ponències. Una, sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea, tot validant l’aposta ferma de DA pel conveni. Es demana que es potenciï la campanya de comunicació perquè la ciutadania estigui ben informada quan arribi el referèndum així com iniciar la planificació de la millora de l’administració perquè estigui preparada per a la seva implementació.
També es va abordar la necessitat d’apostar per la millora del poder adquisitiu, tot posant en relleu que no fer-ho suposa un risc de perdre personal qualificat. La darrera ponència abordava la sostenibilitat i el sector primari. Els militants van validar la necessitat de seguir donant suport a les explotacions, de garantir que el 30% del territori té consideració de protegir per a l’any 2030 i de fomentar un turisme alternatiu i de muntanya.