Així es pot constatar si s’analitzen els pressupostos que totes dues entitats han enviat per a la seva aprovació al Consell General. Com ja és habitual, els excedents de la branca de jubilació -és a dir, la diferència positiva entre el que s’ingressa en cotitzacions i el que es paga en pensions- s’acaba transferint de la CASS al fons de reserva. I serà una injecció econòmica important, tot un baló d’oxigen -caldrà veure si suficient o no- davant les pèrdues que s’estan patint per culpa de les brutals turbulències als mercats borsaris i financers.
La previsió feta per totes dues entitats és que, a finals del 2023, la CASS haurà pogut enviar fins a 21,95 milions d’euros al fons. La xifra és, per tant, encara important. De fet, queda fins i tot per sobre de la que es va pressuposar per aquest 2022, que era de 18,89. Cert, estaria per sota de la que s’estima de cara al tancament del present exercici, que segons la CASS serà de 26,4 milions.
I, sobretot, se situa molt lluny de les previsions que es contenia en el darrer estudi actuarial encarregat per la CASS i presentat el 2020. Llavors, els experts d’Actense van fer una previsió molt més pessimista. Entenien que la diferència entre els ingressos i les despeses de la branca de jubilació es reduiria molt més ràpidament. Així, el treball indicava que l’any 2023 seria només de cinc milions. I que, ja de cara al 2024, hi hauria dèficit: fins a set.
Que quedi clar que tot és, per ara, el pressupost. El que preveu la CASS. I, per tant, la xifra real pot ser ben diferent, com ja ha passat, de forma positiva, aquest any. La parapública considera que els excedents de la branca jubilació es mantindran encara elevats gràcies, per un costat, a un increment del nombre d’assalariats (+2,5%), de la massa salarial (+4,5%) així com del nombre d’autònoms (+5%). Per la seva banda, el nombre de pensionistes creixeria també: un 5,5%.
Això, pel que fa a la branca de vellesa, es tradueix en uns ingressos previstos de fins a 173,57 milions, el que suposa un 6,1% més de la xifra amb què es preveu tancar el 2022 i encara més (un 12,8%) que la pressupostada per enguany. D’aquests diners, 139 provindrien de les cotitzacions dels assalariats i 22,27 dels autònoms. Ras i curt, 10 milions més de recaptació que la que s’estima per l’actual exercici.
El creixement també és important en les despeses. Bàsicament, en el pagament de pensions: fins a 148,9 milions. Això representa un 10,4% més que el que es creu que s’acabarà abonant aquest 2022 (134,8). Per tant, el creixement és fort, però la millora dels ingressos ho compensa en una bona part. Cert, es manté una tendència a un creixement superior del que es paga que del que s’ingressa, però a un ritme, doncs, inferior al que havien apuntat els experts de l’assessoria francesa.