Els dos menors havien estat primer a la Gavernera i ara més recentment a l’esmentada residència de la fundació. Les darreres setmanes almenys un d’ells hauria protagonitzat algun incident important. Segons diverses fonts, junts es barallen contínuament i separats no saben estar. Pateixen un trastorn mental i al seu dia la Justícia va retirar la custòdia a la mare. El pare faria temps que els va abandonar. Sia com vulgui, a principi de setmana van ser traslladats a l’hospital perquè, un d’ells, necessitava un tractament intravenós.
“Totes i cadascuna de les decisions efectuades en relació al cas, han estat preses seguint indicacions de la Batllia, que en el seu moment va sentenciar la retirada de la tutela i de la pàtria potestat als progenitors amb coneixement de la casuística, particularitats de l’entorn i havent escoltat els arguments de totes les parts concernides”
Segons les fonts consultades, no s’hauria avisat degudament la mare de l’esmentat trasllat. La mare, tot i tenir la custòdia retirada, té dret a algunes visites i contactes i a estar al corrent de la situació dels seus fills. En assabentar-se de l’ingrés dels fills com a suposada avantsala del seu trasllat a Barcelona, en tres ocasions diferents i acompanyada per persones diferents, la nit i matinada de dilluns a dimarts i dimarts a primera hora del matí la mare es va personar a l’hospital causant una important revolada que va obligar a mobilitzar la policia en dues de les ocasions.
Davant de la informació publicada per l’Altaveu i, més enllà de la situació creada a l’hospital, les queixes d’alguns usuaris de les praxis que s’usen a la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (FPNSM) i especialment a la residència L’Albó, la directora general de la institució, Celine Mandicó, ha tramès unes consideracions sobre el cas i les apreciacions efectuades. Mandicó recorda que “les famílies -per diferents motius- no sempre estan capacitades ni compten amb les eines necessàries per poder tenir cura amb garanties dels seus fills i filles. En aquests casos, l’Estat, com a garant dels drets dels menors i per a la seva seguretat, n’assumeix la tutela. És el cas dels menors” concernits en la situació descrita.
La directora general de la fundació manté que “totes i cadascuna de les decisions efectuades en relació al cas, han estat preses seguint indicacions de la Batllia, que en el seu moment va sentenciar la retirada de la tutela i de la pàtria potestat als progenitors amb coneixement de la casuística, particularitats de l’entorn i havent escoltat els arguments de totes les parts concernides”. Des d’aleshores, indica Mandicó, “qualsevol decisió que afecta les condicions de vida i de salut dels menors es pren conjuntament per un equip interdisciplinari integrat pels professionals de referència de salut mental del SAAS, el departament d’infància del Govern d’Andorra i l’FPNSM, sempre amb l’únic objectiu de vetllar pel bé dels menors tutelats”.
Recorda, com s’ha dit, que a Andorra no hi ha els equipaments necessaris per atendre els menors tal i com ho requereixen i assegura que “oportunament, tant la mare com els menors concernits van ser informats del trasllat”. I a partir d’aquí la directora general de la institució defensa el centre lamentant “les insinuacions de manca de professionalitat o de capacitació de les persones que actualment treballen a l’FPNSM, així com l’acusació de mala praxis” i les rebutja “categòricament”.
Segons Mandicó, la fundació “compta amb grans professionals que dia a dia demostren la seva vàlua i el seu compromís” amb la institució però, sobretot, “amb les persones usuàries”. La directora general de la institució assegura que tant l’associació d’usuaris i familiars com el patronat de la fundació avalen les seves manifestacions. I finalment assegura que “entenem i respectem el mal tràngol que suposa per aquesta família no estar en condicions de poder-se ocupar els seus fills, però això no justifica la difamació ni la mentida”.