Andorra Endavant aposta per acabar amb les empreses pantalla per posar pisos al mercat de lloguer

Amb les esmenes que es presentaran a la llei òmnibus s’intentarà eliminar la cessió forçosa d’habitatges i la no renovació de les llicències turístiques; també es vol establir requisits estrictes a la inversió estrangera perquè no ocupin immobles de forma fictícia

Carine Montaner durant una intevenció al Consell General. CONSELL GENERAL

Andorra Endavant presentarà aquest divendres les esmenes a la llei pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge. En farà una a la totalitat del text així com un nombre elevat de parcials. Així ho ha confirmat a Altaveu la líder de la formació, Carine Montaner, que ja té clar que no els concediran més pròrrogues. Entre les propostes, deixa clar que tenen la intenció d’eliminar la cessió obligatòria així com la supressió de llicències previstes pels apartaments turístics. També volen instaurar diferents mesures que han de permetre evitar que empreses pantalles acabin ocupant pisos i, per tant, traient-los del mercat residencial.

La formació està acabant d’enllestir la feina un cop queda clar que aquest divendres clourà tant sí com no el termini de presentació d’esmenes. Montaner ha avançat que, tal com s’havia anunciat, es presentarà una a la totalitat del text -previsiblement es debatrà al ple que s’ha de celebrar el dia 28-. És conscient, però, que serà refusada per la majoria i, per tant, s’intentarà modificar el projecte de llei un cop arribi a comissió.

I per això es faran diferents esmenes parcials. El nombre concret no l’ha concretat, però sí que ha avançat els objectius que perseguiran. Es deixa clar que no es comparteix la cessió obligatòria de pisos buits i, per tant, es demanarà la seva supressió del text. “Nosaltres el que recomanem a Govern justament és ajudar a empreses i inversors estrangers a declarar l’immoble al seu país d’origen”, ha explicat la consellera general.

Un altre punt que es vol esmenar és el que fa referència a la supressió -en un termini de tres anys- de les llicències d’aquells apartaments turístics que no estiguin agrupats. Montaner entén que això suposa “inseguretat jurídica”. En canvi, consideren que el que cal és reforçar la lluita contra l’intrusisme al sector i evitar que pisos sense llicència es lloguin a visitants. D’aquesta forma, es defensa, els immobles, que “ara fan competència als qui ho fan bé”, podrien arribar al mercat de lloguer. Sobre el fet de no concedir noves llicències, s’accepta que això es faci, però es vol incorporar dues excepcions per a aquells habitatges d’ús turístic que acreditin una categoria de cinc estrelles i aquells que es trobin a peu de pistes. “Pensem que això dona qualitat a l'oferta turística”, argumenta Montaner.

Un altre grup d’esmenes ataca el que Andorra Endavant considera un dels greus problemes del mercat de l’habitatge: les empreses pantalla que fan servir un pis no ocupat com a seu social. Es vol lluitar contra aquestes endurint els criteris per acceptar inversions estrangeres. Així, tret d’aquells projectes que siguin del sector tecnològic o d’alt valor afegit, la resta d’iniciatives hauran de presentar una simulació financera “a cinc anys a venir” i segons passi el temps “una facturació i una recaptació fiscal mínima”. A banda, es deixaria clar que no podran estar allotjades en pisos. S’entén que, d’aquesta forma, aquests immobles “els podrem portar al mercat de lloguer”.

Pel que fa a la compra de pisos per part d’estrangers, les esmenes d’AE proposen que la limitació tingui en compte el valor. És a dir, que sí que puguin adquirir sense restricció aquells considerats de luxe, però no pas els que tinguin un preu “normal”. El que encara s’ha de definir en les darreres reunions prèvies a la presentació de les propostes de modificació és quina seria aquesta barrera econòmica.