Els ajuts a l’habitatge no es poden tramitar als comuns per qüestions “d’eficiència i seguretat”

Trini Marín nega que la tramitació d’aquestes subvencions no es pugui fer de forma presencial, com havia assegurat el PS, però admet que s’han fet canvis i que, de cara al futur, es voldria una major digitalització d’aquestes i altres gestions davant l’administració

Comentaris

Ciutadans fent cua per poder accedir a Tràmits.
Ciutadans fent cua per poder accedir a Tràmits. Toni Solanelles

Govern ha justificat la decisió de no permetre que els ajuts a l’habitatge es puguin sol·licitar a les dependències comunals tot al·legant que s’ha volgut buscar una fórmula de tramitació “més eficient, segura i homogènia”. Al mateix temps, ha volgut defensar que això no vol dir que no es pugui fer de forma presencial, fet, que s’havia assegurat des del Partit Socialdemòcrata a través d’una pregunta parlamentària. La ministra d’Afers Socials, Trini Marín, però, admet que el futur es volen potenciar encara més les gestions en línia.

Així, en les respostes formulades a les qüestions que havia tramitat el conseller general Pere Baró, Govern defensa que la gestió es pot fer “no només amb el certificat digital sinó que s’ha habilitat un sistema d’impersonalització dins la seu electrònica que permet presentar la sol·licitud per als ajuts al servei de tràmits de Govern presencialment, sense necessitar certificat digital”. Així, s’explica que “la persona interessada en pot autoritzar una altra perquè actuï en el seu nom mitjançant un registre de representació” i això “respon a la voluntat de simplificar els procediments alhora que garanteix que ningú no quedi exclòs per motius tècnics o personals”.

Ara bé, l’executiu no nega que, de cara al futur, el seu objectiu és digitalitzar al màxim totes aquestes gestions. De fet, es defensa que “l’ús del certificat digital evita desplaçaments innecessaris, agilitza la gestió administrativa i garanteix la seguretat i l’autenticitat de les sol·licituds, reduint el risc de frau o errors”.

El que sí que admet Govern és que, per aquesta convocatòria, no es permet fer les sol·licituds als serveis de tràmits comunals. Es justifica pel fet que “la centralització es fonamenta en la necessitat de garantir una tramitació més eficient, segura i homogènia”. També es defensa que la mesura no vulnera pas el Codi de l’Administració. Tot i que l’article 101 (...) estableix el principi de finestra única i preveu que cada administració pública hagi de garantir la interoperabilitat i la interconnexió dels seus registres electrònics amb els de les altres administracions públiques, no exclou la possibilitat que, per criteris d’eficiència administrativa i seguretat, alguns tràmits es gestionin de manera centralitzada”, assegura Marín.

A banda, argumenta que “aquesta decisió també respon a una estratègia d’optimització dels recursos públics, ja que permet concentrar el personal especialitzat en un únic punt, i millorar la qualitat i rapidesa de la tramitació”. També apunta que “el fet que la digitalització de la documentació s’hagi de fer de forma qualificada exigeix mecanismes tècnics específics que poden no estar disponibles en tots els registres. Això reforça la necessitat d’unificar el procés en una ubicació concreta per garantir-ne l’exactitud i la seguretat”.

Comentaris (2)

Trending