Afers Socials treballa per augmentar el nombre d’habitatges amb serveis

El departament ofereix aquest dilluns una formació per a professionals per renovar els coneixements sobre maltractament a la gent gran i els protocols d’actuació

Montse Gil i Gloria Pla, encarregades de la formació.

La pandèmia ha agreujat, en alguns casos considerablement, la situació de la gent gran. La solitud no desitjada, la por a sortir al carrer i la dificultat per poder acudir a certes teràpies ha fet que els protocols que es porten a terme per part d’Afers Socials hagin de canviar. Per això, des del departament, es treballa per poder augmentar el nombre d’habitatges amb serveis, dels quals ja en té actius i funcionen molt bé. Per als professionals, que són qui han d’atendre aquestes persones, s’ha impartit aquest dilluns una formació sobre maltractament cap a la gent gran.

Moltes de les persones que s’atenen actualment des del departament d’Afers Socials són independents, però tenen certes mancances, moltes d’elles derivades de la situació provocada per la Covid-19. Això ha fet que s’hagin de replantejar els protocols i les formes d’actuacions que es portaven a terme, i que no s’adequaven a les noves necessitats. Per aquest motiu, actualment es treballa per poder posar en marxa nous habitatges amb serveis al país, augmentant així els que ja s’ofereixen a Ordino i a l’edifici Clara Rabassa.

La cap d’àrea de Serveis Sociosanitaris del Ministeri, Montse Gil, ha explicat que arran de treballar en el Pla Nacional de Serveis Sanitaris d’Atenció a la Gent Gran va sorgir la problemàtica de com s’estava portant a terme aquest servei. També es va poder observar que moltes persones no volien estar a una residència i que, a més, aquest possiblement no era el millor lloc tenint en compte la seva casuística. Per aquest motiu es van engegar centres de dia parroquials, com els que estan actius a Sant Julià de Lòria o a Canillo, i que donen una alternativa i un suport als serveis domiciliaris. “Per nosaltres ara són bàsics, i sí que és veritat que els habitatges en serveis és una aposta que tenim sobre la taula i que volem desenvolupar”, ha assegurat Gil.

Una altra de les necessitats que es van observar va estar la renovació dels protocols. “Ens va sortir la problemàtica de com estem atenent a la gent gran en aquests moments”, apuntava Gil, “vam voler treballar amb l’objectiu de tractar de tornar a especialitzar-nos d’alguna manera, perquè tot el que havíem après anteriorment estava ja obsolet”. És d’aquí d’on surt la idea d’engegar diverses formacions per als professionals per atacar diversos focus que, amb la situació que genera la Covid-19, potser són més complicats de detectar.

En aquest sentit, Afers Socials han recorregut a les relacions existents amb l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Tot i que pot semblar una aliança estranya, tant Gil com la responsable de l’Equip d’Atenció a les Famílies i Envelliment Actiu català, Glòria Pla, han assegurat que es tracta de similituds a l’hora de treballar i de les particularitats del territori. Per tant, han estat els professionals de l’Alt Empordà els encarregats d’impartir la formació tècnica per reforçar la detecció del maltractament a la gent gran.

“La majoria, el 80% dels casos, són fruit de la sobrecàrrega del familiar, de desconeixement de la malaltia, de manca d’habilitats de cura”

La jornada s’ha dividit en dues sessions telemàtiques. La primera ha estat aquest matí, i ha sigut exclusiva per als treballadors del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i per professionals de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat. La segona tindrà lloc a la tarda, i serà oberta, per tots aquells professionals comunals i de diversos àmbits que s’han inscrit. En total, hi seran 80 entre treballadors socials, professionals de la salut i altres. Pla ha remarcat la importància d’aquests coneixements que es transmetran, puntualitzant que el maltractament cap a persones grans “està molt invisibilitzat”.

A més, Pla ha explicat que el maltractament cap a les persones grans no sempre es fa de forma conscient o amb intencionalitat. “La majoria, el 80% dels casos, són fruit de la sobrecàrrega del familiar, de desconeixement de la malaltia, de manca d’habilitats de cura”, ha explicat, “en aquest cas els acompanyem per millorar la situació”. Però, per poder fer-ho, és important que els professionals sàpiguen detectar que s’està donant el maltractament. “Volem que no se sentin culpables, cuidar una persona 24 hores és una situació molt dura, si es noten que estan molt cansats, que els falta paciència per atendre les situacions, que demanin ajuda”, ha puntualitzat Pla.

Etiquetes: