Que l’Estat es faci càrrec, en cas d’insolvència de l’agressor, de les indemnitzacions a les víctimes de violència masclista o de gènere és un dels punts marcats al Conveni d’Istambul. Andorra, però, no el compleix. De fet, fa anys que manté una reserva sobre l’article 30.2 de l’acord internacional, que és el que marca aquesta mesura. La reserva es va renovar el 2023, però ja llavors es va avançar la voluntat de fer els canvis legals escaients per poder complir de forma completa. Ara, s’està a punt de fer el pas.
Des de Govern s’avança també el suport, ara sí, a la iniciativa legislativa dels grups: “la nostra posició és estar al costat de les víctimes”, afirma Guillem Casal
I es farà en forma d’acord gairebé unànime entre les forces del Consell General. La majoria (Demòcrates i Ciutadans Compromesos) així com Concòrdia i el grup socialdemòcrata han preparat una proposició de llei que s’entrarà a tràmit durant el mes de març. El text està, més enllà de “petits retocs”, gairebé enllestit. El text, segons han explicat a Altaveu diferents parlamentaris, modificarà la Llei sobre l’erradicació de la violència de gènere per establir que, en cas que l’agressor es trobi en situació d’insolvència, Govern actuarà, segons ha apuntat la consellera general del PS Judith Casal, de “garant” per assegurar que la víctima pugui percebre les indemnitzacions fixades pels tribunals.
El redactat també deixarà clar que l’Estat, posteriorment, es reservarà la possibilitat de reclamar aquests diners al condemnat. Per tant, un cop aquest surti de la situació d’insolvència, se li podrà demanar el deute. Per això, es parla més de “garant” que no pas de “responsable civil subsidiari”.
Durant la reunió dels consellers generals amb el GREVIO, la veu discordant ha estat la de la consellera d’Andorra Endavant, Noemí Amador. La formació, ha volgut deixar clar, s’oposa a aquest canvi. A través d’un comunicat, Amador al·lega que “no podem aplicar la totalitat del conveni d’Istambul sense matisos” i, en particular, defensa la necessitat de la reserva sobre l’article 30.2: “creiem fermament que el paper de l’Estat ha de ser el d’acompanyar, donar suport i protegir les víctimes, però no substituir-se a l’agressor en les seves responsabilitats”. Per tant, queda clar que la formació no preveu donar suport a la llei.
Una circumstància que, però, no dificultarà la seva aprovació, vist el compromís clar de la resta de formacions. “Serà un 25 a 3; queda clar que s’aixecarà la reserva”, ha avançat des de Concòrdia Núria Segués. En aquest sentit, la parlamentària ha apuntat que “està bé ratificar convenis” però ha lamentat que, fins ara, en aquest cas, “ens venen a tibar les orelles perquè no els apliquem en la seva globalitat”.
En aquest sentit, el demòcrata Salomó Benlluch ha confirmat la voluntat conjunta de tramitar la llei, que “ha estat rebuda positivament” pels membres de la delegació del GREVIO. “Al principi, no han entès massa el comentari de la presidenta de la comissió [Amador], però de seguida que els hem explicat que la majoria de la cambra ho acceptaria s’han tranquil·litzat”, ha comentat. Com Segués, ha deixat clar que la votació final serà un “25 a 3”.
De forma similar s’ha expressat el portaveu del Govern, Guillem Casal, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. “La nostra posició és estar al costat de les víctimes”, ha comentat. Tot i així, també ha remarcat que “l’Estat serà subsidiari i atendrà les despeses que no afronti l’agressor, però també es rescabalarà i reclamarà aquests diners al condemnat”.
El canvi legal ha estat, doncs, un dels eixos claus de la reunió mantinguda per la delegació del GREVIO amb els integrants de la comissió legislativa d’Afers Socials i Igualtat, durant la qual s’han tractat les mesures i polítiques que s’estan portant a terme per prevenir la violència contra les dones. Entre els punts tractats s’ha avaluat l’aportació i l’impacte de la Llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes.
Comentaris (19)