Els 42 pisos de lloguer públic a Arinsal estaran enllestits a inicis del 2025 i costaran 11 milions

La xifra inclou els diners necessaris per fer les obres pendents als dos blocs de la població massanenca i el que s’ha pagat per comprar-los al comú

L'entrada d'un dels dos blocs que es convertiran en pisos a preu assequible.
L'entrada d'un dels dos blocs que es convertiran en pisos a preu assequible. P.C.

El dos edificis al complex Ribasol d’Arinsal que el comú de la Massana ha venut a Govern perquè es converteixen en pisos públics han d’estar disponibles durant el primer trimestre del 2025. En total, el cost del projecte ascendirà a 11 milions, 5,5 dels quals corresponen al que s’ha pagat a la corporació parroquial -a diferència del que ha passat a altres llocs on el que hi ha hagut és una cessió entre administracions-. En total, seran 42 habitatges, el 10% del qual es destinaran a joves i un 5% per a ús social. La resta es llogaran a un preu assequible.

El projecte ha estat presentat in situ aquest dimarts pel cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat dels ministres de Territori i Urbanisme, Raul Ferré, i la de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, així com per les cònsols massanenques, Olga Molné i Eva Sansa. El projecte inclou que els dos blocs adquirits es converteixen en un total de 42 habitatges, 21 per edifici. Caldrà, però, fer una actuació important, perquè fa temps que els immobles estaven sense utilitzar i amb els acabats encara pendents.

Així, es calcula que es trigarà un any i mig llarg a completar tot el procés. El cost estimat de les obres que cal fer serà de 5,5 milions d’euros. Aquesta xifra s’ha de sumar als diners pagats al comú, 5,5 més. Per tant, en global, el cost s’ha de situar en 11 milions. Dels pisos, un 10% es destinaran a joves i un 5% per a ús social -és a dir, atendre persones en situació de pobresa o altres dificultats-. La resta, es posaran a lloguer amb un preu assequible.

L’actuació, però, serà tota a nivell intern, perquè de forma exterior està tot fet. Espot, ha remarcat que “els tancaments estan fets i l’estructura està acabada i en molt bon estat de conservació”. Cadascun dels pisos tindrà, aproximadament, 60 metres quadrats. Principalment, es destinaran per a famílies i persones que tinguin dificultats per accedir a l’habitatge, amb les excepcions dels percentatges que seran per a gent jove i els que aniran per a persones en situació de vulnerabilitat. Espot ha insistit en el fet que “això està pensat per ser una forma de polítiques socials inclusives”.

Molné ha remarcat la importància que, a la fi, aquests pisos “sense cap utilitat concreta vegin la llum i puguin servir per descongestionar una mica la problemàtica que tenim al Principat”

Els criteris per tal d’accedir a aquests habitatges seran els mateixos que s’estableixin per a la resta de promocions en les quals està treballant el Govern i, segons ha indicat Marsol, estan encara per decidir. En aquest cas concret, els pisos de Ribasol seran propietat de l’Executiu, i s’està acabant de decidir qui en portarà la gestió, que podria acabar sent l’Institut de l’Habitatge. Per part del comú de la Massana, Molné ha remarcat la importància que, a la fi, aquests pisos “sense cap utilitat concreta vegin la llum i puguin servir per descongestionar una mica la problemàtica que tenim al Principat”.

Fins ara, el comú es feia càrrec de les despeses de comunitat de propietaris i els espais es feien servir, com a molt, de magatzem. Molné ha explicat que quatre anys enrere es va subhastar i no es va tenir cap interessat. Finalment, amb l’acord amb SETAP 365, Molné ha assegurat que “s’ha mogut molt Arinsal, i teníem tres interessats a acabar aquests edificis”. Malgrat això, ha remarcat que “la Massana va preferir donar prioritat a una altra administració com el Govern per solucionar una problemàtica important”. En cap moment es va plantejar des de la corporació poder explotar-ho per ells mateixos. D’una banda, perquè no es tenien els recursos econòmics suficients i, de l’altra, perquè “no és competència nostra”.

52971540984 488fd32b49 o
 

Pel que fa a l’adquisició d’aquests blocs de pisos, ha sobtat que sigui amb una modalitat tan diferent a la realitzada a la resta de parròquies, on els comuns han realitzat una cessió del terreny. Malgrat això, Espot ha defensat que cada cas és “molt específic”, i que totes les corporacions en trauran el seu benefici dels acords. Escaldes-Engordany guanya un espai públic i en 30 anys es revertirà cap a la parròquia i Andorra la Vella tindrà 200 places d’aparcament. “En canvi, el comú de la Massana ens entrega en propietat, per tant, de manera irrevocable i definitiva la propietat d’un edifici que per a ells també els hi va suposar un cost”, ha remarcat Espot. Per la seva banda, Molné ha assegurat que els edificis tenen un valor econòmic i que des que es va signar amb SETAP 365, hi havia força interessats i que haurien suposat més benefici per al comú. A més, s’han realitzat els estudis corresponents que han marcat que aquests 5,5 milions eren el preu actual de l’edifici, “el nostre interventor no hauria permès que es donés un preu inferior al que està valorat”.

 

Comentaris (7)

Trending