40 menors atesos a la Gavernera durant el 2023

El centre residencial d’acció educativa alerta que la majoria dels infants requereixen un seguiment psicològic que, però, en molts casos cal fer via serveis privats per la situació de saturació a Salut Mental

Imatge exterior de La Gavernera.

La Gavernera va atendre, al llarg del 2023, un total de 40 menors. Així es constata al balanç que fa el centre residencial d’acció educativa, tot posant en relleu que es tracta d’una xifra força similar a la de l’any anterior, on es van registrar un total de 41. El perfil mitjà seria d’un infant o adolescent d’entre 12 i 18 anys, amb nacionalitat andorrana. Els responsables apunten que la gran majoria fan un seguiment psicològic, però s’apunta que, en molts casos, la manca de disponibilitat a Salut Mental, fa que s’hagi de fer a través d’un sistema privat.

En la seva memòria d’activitat, el CRAE explica que el nombre d’infants atesos durant l’any 2023 va ser de 40. La xifra suposa una reducció lleugera amb comparació als 41 del 2022, però encara és elevada, ja que es manté la tendència a l’alça a partir de la pandèmia -el 2020 la xifra era de 25 i el 2021, de 34). Tot i això, queda per sota del màxim de la darrera dècada: 51 el 2018.

Per edats, 18 d’aquests menors estaven entre els 0 i els 11 anys. La resta, en tenien d’11 a 17. Especialment nombrosa, el 37% del total, és la franja dels 15 a 18, seguida de la de 12 a 14 (24%), segons les dades del mateix centre. Per nacionalitat, la gran majoria eren andorrans (30), seguit d’espanyols (5) i portuguesos (2). 15 d’ells provenien d’Andorra la Vella, sent la parròquia amb més atesos, seguida d’Escaldes-Engordany (8), la Massana (7) i Encamp (6). En canvi, cap infant era de Canillo.

Pel que fa al motiu d’ingrés, el majoritari continua sent el fet que es troben en situació de risc als seus nuclis familiars i, per tant, se’ls ha de protegir. Aquesta és la casuística de 34 dels atesos. Els altres sis han tornat a la Gavernera perquè va finalitzar l’acolliment familiar en què havien entrat. Això es lamenta, justament, pel fet que suposa que “els menors hagin hagut de tornar al CRAE per segona vegada”.

Un detall que es destaca en la memòria és el fet que aquests darrers temps han baixat els menors que pateixen conductes problemàtiques. En alguns casos, és perquè aquests perfils s’han pogut derivar fora del país. En altres, perquè se’ls ha enviat al Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI).

Durant el 2023, hi va haver 12 interns que van poder finalitzar la seva estada a la Gavernera. En cinc dels casos van poder retornar al nucli familiar perquè s’havien pogut resoldre les problemàtiques que van fer necessària la mesura d’ingrés. Tres adolescents més han anat a una família d’acollida i altres tres han estt adoptats. Finalment, un va complir els 18 anys i es va emancipar.

Una altra dada rellevant és que la gran majoria de menors interns necessiten fer un seguiment d’atenció psicològica (33) i 21 reben també suport psiquiàtric. Des del centre, però, es lamenta que “degut a la situació de la unitat de Salut Mental del país, molts ho han de fer a través de professionals privats.

DADES ECONÒMIQUES

Pel 2023, el pressupost de la Gavernera ascendia a 1,76 milions d’euros. Finalment, però, els diners necessaris pel funcionament del centre van ser superiors. Es van liquidar 1,89 milions. Això suposa un increment respecte al previst de 125.000 euros, que principalment es deu als costos del personal.

A banda dels ingressos provinents del mateix Govern, el centre també rep aportacions de diferents iniciatives solidàries. L’any passat van ascendir a 9.085,18 euros. La partida més important és la que s’aconsegueix amb el Dia de la Infància a McDonald’s (3.592.58 euros), seguida dels diners recaptats amb la targeta solidària de MoraBanc. La xifra global, però, representa una considerable disminució en comparació als 14.325,11 euros aconseguits el 2022.