Segons les dades que ha fet públiques Govern, a 31 de desembre, data límit per a la presentació, pel que fa als plans d’igualtat, se n’havien rebut un total de 77. I, en canvi, es calcula que hi havia un centenar d’empreses que tenien aquesta obligació. Per tant, més d'una vintena l’han desobeït.
Les xifres són encara pitjors si es parla del registre de les dades per poder analitzar la bretxa salarial. En aquest cas eren gairebé 5.000 les societats que, a priori, havien de trametre aquesta informació. Ja prèviament, ha explicat Casal, s’havia fet una feina de “depuració” per deixar fora aquelles que estan inactives o les que, bàsicament, són unipersonals -d’autònoms-. I només el 50% ha fet arribar les dades.
El portaveu governamental ha volgut recordar que l’objectiu de les dues iniciatives -tant el pla d’igualtat com les dades sobre la bretxa salarial- emana de la Llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i la no-discriminació entre dones i homes, aprovada la passada legislatura. “L’objectiu de les dues iniciatives és intentar reduir la desigualtat estructural que pateixen les dones i garantir la no-discriminació”, ha remarcat, tot indicant que “aquesta informació serà essencial i servirà per fer una estadística acurada per determinar les diferències i establir polítiques per reduir-les”.
Ara, però, la informació que es té no es completa. I no ho és perquè falten un gruix important d’empreses. Una situació que, ha volgut defensar Casal, no és pas responsabilitat de Govern. Al contrari, s’entén que s’ha fet tot el possible per aconseguir que qui ha de complir amb aquest apartat de la llei ho faci. “Hem posat tots els instruments necessaris perquè es puguin presentar aquests indicadors. Es va elaborar una guia, es va posar un correu per resoldre dubtes i ser transparent i, fins i tot, vam allargar els terminis. Hem donat prou marge de temps amb la normativa vigent que tots hem d’aplicar i s’ha comunicat en diferents ocasions i s’ha parlat amb els agents econòmics i socials. Hem estat diligents. Poca cosa més haig de dir”, ha comentat.
I, ara, ha deixat clar, qui no hagi complert aquesta disposició legal, s’arrisca a ser sancionat. La llei marca multes d’un mínim de 3.001 euros per la no presentació dels plans d’igualtat, tot i que Casal ha apuntat que “caldrà estudiar cas a cas”. Així, ha posat l’exemple d’empreses que “a la CASS poden sortir amb més de 50 treballadors però que no els tenen de manera efectiva perquè alguns no estan tot l’any o tenen jornada partida”. Ara bé, amb totes “s’iniciarà el procediment escaient per veure si s’ha incomplert la normativa i si cal recórrer al procés sancionador”.