La recepció s’ha celebrat al Palau Episcopal i han assistit més d’una trentena d’ambaixadors, encapçalats per Auza. També hi eren presents el cap de Govern, Xavier Espot; el síndic general, Carles Ensenyat i el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, entre altres autoritats del Principat. Ha estat el primer acte d’aquest tipus del bisbe coadjutor, Josep-Lluís Serrano.
En la seva intervenció, Vives ha volgut recordar els “grans reptes” que afronta el món i, evidentment, també una Andorra que “arran de la pandèmia va entendre més que mai la seva fragilitat, la seva dependència del turisme i la seva força: el valor de la solidaritat i el multilateralisme per afrontar els desafiaments”. I, entre ells, els que amenacen ara mateix la pau i la seguretat, com ara els conflictes a Ucraïna i Gaza. Davant aquestes situacions, ha destacat el Coprincep, la posició del Principat “ha evolucionat cap a una neutralitat activa” que ha volgut defensar.
“Les complexitats dels nostres temps exigeixen compromís i Andorra vol fer el seu paper en defensa dels valors fonamentals del dret internacional, especialment el dret internacional humanitari”, ha afirmat. Per això, ha indicat “s’oposa fermament a la invasió d’Estats sobirans i als atacs violents destinats a soscavar la seva sobirania i integritat territorial”. A banda, ha recordat, s’han acollit refugiats, provinents d’Ucraïna. “Malgrat la nostra petita dimensió, som una nació d’acollida generosa”. Vives ha remarcat el “ferm compromís” d’Andorra en favor de la pau i ha fet una crida a la comunitat internacional a “unir esforços i situar com a prioritat absoluta el cessament de les hostilitats a tots els conflictes que dessagnen tants pobles” i a “avançar cap a una pau justa i respectuosa dels drets humans”.
L’arquebisbe d’Urgell també s’ha referit al repte de l’acord d’associació. Ha volgut agrair als diplomàtics, especialment els de països de la UE, “el suport que han brindat en aquesta complexa negociació” i ha demanat que “el continuïn prestant”. Sense voler mullar-se sobre quina hauria de ser la postura, Vives ha recordat que “hi ha previst un referèndum vinculant” i ha apuntat que “després d’un ampli debat i deliberació, amb la vista posada al bé comú i les generacions futures, el poble andorrà es pronunciarà sobre si procedeix la seva ratificació i estic segur que prendrà la millor decisió possible”.
NUNCI APOSTÒLIC
Més clar en aquest tema ha estat Auza. El nunci de Sa Santedat ha volgut felicitar el Govern per la conclusió de la negociació i ha expressat la convicció que serà positiu per a Andorra. “Estem convençuts que aquest pacte obre el camí a les transaccions comercials i a la mobilitat laboral, amb la promesa d’un futur de prosperitat, esperant que no h hagi efectes adversos sobre les sanes tradicions i valors del poble andorrà”.
El religiós també ha volgut congratular-se pel fet que “el Principat continua la seva evolució política i social de forma estable” i perquè la ciutadania “manté la seva idiosincràsia, el seu caràcter i esperit, la seva singularitat i excepcionalitat en el concert dels pobles del món”. Això es tradueix, ha remarcat, “en una vida política i institucional assossegada” i en una “decidida afirmació de la identitat històrica” així com “un ventall important de relacions internacionals amb el propòsit de contribuir positivament al concert entre els altres a Europa i al món”.
El nunci apostòlic també s’ha referit, en el tram final de la seva al·locució, a la designació de Serrano Pentinat com a bisbe coadjutor. En aquest sentit ha volgut destacar davant el Copríncep i el Govern d’Andorra “l’acollida i l’atenció que el Sant Pare ha dispensat al desig de prevenir una interinitat que, en la seva successió, dificultés en algun grau la resposta davant els desafiaments que mai falten”. I ha conclòs amb un: “Tot sigui per un bon servei al bé comú.”
Comentaris