Ubach té clar que Andorra necessita un acord d’associació, “però no el que s’ha negociat”. Els resultats fets públics ahir de l’estudi d’impacte econòmic comandat per l’AR+I els ha titllat de “fal·làcia” perquè “volen fer creure que amb un ‘sí al referèndum tot anirà bé”. S’ha mostrat incrèdul perquè es posi en relleu que els pròxims 25 anys hi haurà un increment salarial, sobretot en els primers quinze, quan diu que “Govern fa el joc a la patronal i ens ha rebutjat totes les nostres propostes com la tretzena paga”.
El sindicalista considera que la situació actual “és una vergonya perquè els salaris fa anys que havien de pujar i l’executiu els va tenir congelats durant deu anys”. Afegeix que “això fa que hi hagi una diferència brutal entre els sous i el cost de la vida”. En aquest sentit, manté el ‘no’ al text negociat amb Brussel·les perquè no se’ls ha tingut en compte a l’hora de les negociacions.
Per la seva part, des de la CEA han fet una primera valoració, tot i que volen analitzar les conclusions amb deteniment. El director, Iago Andreu, s’ha mostrat satisfet per l’esforç que han fes des d’Andorra Recerca + Innovació amb un “resultat positiu”. Exposa que “no es tracta que hagi de canviar la vida en positiu, però tindrà un impacte moderadament important en l’economia del país“.
Una de les conclusions del treball és que el PIB serà un 5% superior el 2050 amb l’acord d’associació vers si el país es manté en l’statu quo actual. En aquest sentit, ha posat en relleu que “tant les empreses com des del sector públic s’hauran de fer els deures” i ha demanat un esforç conjunt perquè l’increment del producte interior brut contribueixi en un augment de la riquesa de les persones que viuen al país.
Finalment, ha deixat clar que aquest estudi “no és una bola de vidre que ho pugui preveure tot” i sobre la qüestió salarial ha exposat que “no es té en compte els increments obligatoris que Govern ha aprovat o que pot aprovar en un futur”.