La UE exigeix tancar l’acord d’associació el primer trimestre del 2024 i rubricar-lo a l’abril

Així s’ha traslladat en la reunió mantinguda a Brussel•les amb el cap negociador d’Andorra, Landry Riba, a qui també s’ha apuntat que es vol que el referèndum se celebri abans de finals de l’any vinent

Els participants a una de les rondes de negociació per a l'Acord d'associació a Brussel·les. SFGA

El vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, ha rebut a a Brussel·les els caps negociadors de l’acord d’associació d’Andorra, Mònaco i San Marino per fer balanç del primer semestre de l’any i organitzar els treballs d’aquesta tardor, quan les converses entrin en la seva fase final. I el missatge ha estat clar. Hi ha pressa. Segons les fonts consultades, des de l’organisme comunitari s’exigeix tancar negociacions durant el primer trimestre del 2024, rubricar el conveni a l’abril i que el referèndum se celebri abans de finals de l’any vinent.

La Comissió Europea, doncs, no vol que tot plegat s’allargui molt més en el temps. Com a mínim, el que s’ha traslladat en les reunions mantingudes aquest dimarts és que es vol que el document definitiu estigui tancat abans de la primavera vinent. I, així, que es pugui signar a l’abril. D’aquesta forma, tot quedaria únicament pendent del referèndum i a temps per a les eleccions al Parlament Europeu previstes pel maig.

Tampoc caldria esperar gaire més a sotmetre el text a l’aprovació de la ciutadania. La Comissió entén que cal donar un cert temps, sí, però sense allargar massa tot plegat. Es considera que, a tot tardar, s’hauria de celebrar abans de finals d’any. Per tant, quan acabi el 2024, tot el procés, sigui per a un sí sigui per a un no, estigui completat.

“S’ha treballat molt i ara hem de redoblar els esforços per arribar a un acord en els propers mesos”, hauria apuntat en les reunions mantingudes aquest dimarts el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič

Així s’hauria traslladat durant la reunió mantinguda amb representants dels tres Estats que negocien conjuntament amb la UE, Andorra, Mònaco i San Marino. Segons el comunicat oficial emès pel Govern, Šefčovič ha mantingut també una trobada bilateral amb el cap negociador del Principat, Landry Riba, per intercanviar sobre l’abordatge de les qüestions més sensibles d’aquesta negociació pel país, en particular la lliure circulació de persones i de treballadors, telecomunicacions, i lliure prestació de serveis i d’establiment. Aquests, cal recordar, són els punts clau on estan les línies vermelles andorranes.

Sempre segons el comunicat, que no fa cap referència a les exigències de terminis, Riba i Šefčovič han valorat positivament els avenços assolits durant la primera part de l’any i han refermat el seu compromís de treballar per disposar d’un text acordat en els pròxims mesos. En la trobada s’hauria destacat que la negociació passa ara per un moment d’oportunitat únic que està permetent assolir acords satisfactoris per a les dues parts.

En declaracions recollides al comunicat, s’indica que Šefčovič ha remarcat que “la reunió evidencia la voluntat política comuna d’avançar en les negociacions en vista a un Acord d’associació amb el Principat d’Andorra”. A la vegada, ha valorat que “s’ha treballat molt i ara hem de redoblar els esforços per arribar a un acord en els propers mesos”. De fet, s’hauria mostrat “convençut que ho podem aconseguir, respectant tant els elements essencials del mercat interior com les seves llibertats fonamentals i les particularitats andorranes”.

Riba, ha agraït al vicepresident el tarannà constructiu i el clima de confiança de l’equip negociador europeu i també li ha traslladat les accions que el Govern està duent a terme per compartir el projecte amb els grups parlamentaris i partits polítics nacionals així com amb els actors econòmics i socials del país. 

Cal tenir en compte que, justament, Govern ha iniciat uns treballs per assolir un pacte d’Estat amb la resta de forces polítiques per presentar un front comú davant la UE. I que un dels recels exposats per algunes formacions era, precisament, la sensació que es volia córrer massa. Per tant, aquesta pressa per part de la Comissió pot complicar el consens intern al país.

Etiquetes: