La UE dona allargues amb la decisió sobre si l’acord d’associació és mixt o no

Maroš Šefčovič trasllada a Xavier Espot que els terminis previstos per a la revisió jurídica del text hauran de prolongar, fet que, de retruc, endarrerirà la data de celebració del referèndum

Espot i Šefčovič es donen la mà. SFGA

La Unió Europea vol més temps per acabar de validar l’acord d’associació. I, sobretot, per definir si el conveni és mixt o no. Així li ha comunicat el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, al cap de Govern, Xavier Espot, durant la reunió mantinguda aquest dilluns a Brussel·les. I, de retruc, això suposa, ha reconegut el màxim responsable de l’executiu, que el calendari inicialment previst per a la consulta ciutadana que s’ha de fer per referendar-lo. Aquesta, ha remarcat el mandatari, se celebrarà, encara que sigui més tard.

Šefčovič i Espot s’han trobat a la capital belga i l’acord d’associació i el seu estat d’avançament ha estat l’eix de la reunió. Segons el comunicat que ha fet públic Govern, el representant de la Comissió Europea, ha traslladat que “els terminis inicialment previstos per a la finalització de la revisió jurídica del text s’hauran de prolongar”.

I això, de retruc, també afectaria la data de la consulta que s’ha de celebrar a Andorra. Ara bé, s’assegura que Šefčovič hauria remarcat que no es tracta pas d’un fet estrany sinó “un procediment habitual per a textos internacionals d’aquesta envergadura”.

Espot també ha volgut treure ferro a la situació. “Tots havíem considerat un calendari més curt, però és evident que un instrument com aquest, únic dins del mercat interior, requereix el temps adequat”, ha subratllat el cap de Govern. També ha informat que el vicepresident executiu s'ha mostrat prudent i no ha avançat cap data per a la finalització del procés de conclusió de l’Acord, que no tindrà lloc fins que les revisions del Consell de la UE hagin finalitzat i hagin estat validades per la Comissió, Andorra i San Marino.

I, paral·lelament, els 27 Estats membres també han de determinar la naturalesa jurídica de l'Acord (mixt o no). Això, cal recordar, és clau. En cas afirmatiu, el text haurà de passar per tots els parlaments dels diferents països per ser validat, fet que, lògicament, endarreriria encara més tot el procés.

“Aquest retard no afecta en absolut la voluntat clara d'aquest Govern de sotmetre el projecte d'acord d'associació a una consulta popular, que serà políticament vinculant i que permetrà als andorrans decidir si desitgen o no aquest acord”, ha reafirmat Espot. També ha recordat que la consulta a la població només es pot organitzar sobre la base d'un text definitiu i, per tant, justifica que encara no es pugui donar una data concreta per al referèndum.