Els tribunals andorrans podran elevar qüestions prejudicials al TJUE si hi ha associació amb Europa

Un ciutadà, una empresa del país, una institució pública o l'Estat podrien sotmetre un cas a la sala judicial europea en les mateixes condicions que els estats membres

Ramon Camp i Landry Riba a l'inici de la trobada amb els operadors judicials.
Ramon Camp i Landry Riba a l'inici de la trobada amb els operadors judicials. ANDORRA UE

Els batlles o els tribunals andorrans podran elevar, per iniciativa pròpia o a demanda de les parts, qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si mai s’acaba aprovant l’acord d’associació amb la UE. És una de les novetats que portaria el pacte amb Europa, atès que hi hauria una pila de directives i normativa europea que aplicaria. A més, un ciutadà, una empresa del país, una institució pública o l’Estat podrien sotmetre un cas a la sala judicial europea en les mateixes condicions que els estats membres.

Aquestes són algunes de les qüestions que s’han tractat en una recent trobada entre el secretari d’Estat per les Relacions amb Europa, Landry Riba, i una trentena llarga d’operadors judicials. Riba va acudir a la Seu de la Justícia per reunir-se amb batlles, fiscals, magistrats, secretaris judicials… La xerrada, amena segons alguns dels assistents, forma part de la formació regular que es va organitzant des del Consell Superior de la Justícia. L’encarregat de la planificació d’aquestes formacions i, alhora, membre de la cúpula judicial en representació justament dels professionals judicials, Ramon Camp, ha valorat de molt interessant l’aportació de Riba.

El secretari d’Estat va fer una pinzellada general a tot allò que s’ha negociat i, evidentment, es va enfocar força al que suposaria l’acord a nivell judicial i la relació que caldria establir amb el TJUE. Un dels elements més transcendents és que si mai un jutge o tribunal veu que per resoldre un cas ha d’acudir a una norma europea o hi ha una col·lisió entre el que ell creu i el que podria pensar el TJUE quan hi hagi normativa europea pel mig, podrà demanar el parer del tribunal europeu abans d’emetre ell una decisió. Això sí, les decisions últimes en aquest sentit continuaran sent dels batlles o magistrats interns, encara que en les mateixes condicions que la resta d’estats membres de la UE, les persones físiques o jurídiques legitimades per accionar des d’Andorra ho podran fer.

Comentaris (4)

Trending