Tor ha comparegut aquest migdia davant la comissió legislativa de Política Exterior i entre els diferents convenis i acords internacionals que s’estan treballant, la ministra ha parlat del treball fronterer amb Espanya. A la seva manera ha vingut a dir el mateix que l’ambaixador espanyol, Carles Pérez-Desoy, durant la celebració aquest dijous de la festa de la hispanitat. Pérez-Desoy va indicar que allí on hi hagi divergències territorials, i més si coincideix amb l’existència d’una infraestructura, caldrà “certa imaginació jurídica”. La ministra ha parlat de buscar “solucions negociades”.
La titular d’Exteriors ha volgut deixar molt clar en tot moment que per ara només s’han dut a terme treballs tècnics. “S’ha dividit la geografia en diferents fases” i que ja s’han “acabat els informes per les tres primeres i ara, el primer trimestre de l’any que ve el comitè mixt de la negociació aprovarà informe de les dues fases restants. I a partir d’aquí decidirà calendari de la negociació”. I en aquestes converses serà quan intervindran els actors polítics. Imma Tor ha insistit diverses vegades en què “de moment s’han fet informes tècnics, és a dir, s’ha constatat els punts on no coincideixen els mapes i la documentació presentada per després posar-nos d’acord sobre la negociació”.
“El que constaten (els informes) és que a la major part de la frontera entre Andorra i Espanya els dos mapes coincideixen” i que hi ha alguns llocs “on hi podria haver discrepàncies. A partir del moment que començarà la negociació, provarem de posar-nos d’acord sobre aquests llocs”
La ministra ha explicat que “el que constaten (els informes) és que a la major part de la frontera entre Andorra i Espanya els dos mapes coincideixen” i que hi ha alguns llocs “on hi podria haver discrepàncies. A partir del moment que començarà la negociació, provarem de posar-nos d’acord sobre aquests llocs, superfícies de terreny, aportant tot el treball que estem fent a nivell de Govern i també de comuns, aportant documentació precisa, molta documentació històrica… tots els elements tècnics que podem tenir per defensar les nostres posicions”.
Després de la fase tècnica s’iniciarà la fase més política. “La negociació pròpiament dita començarà l'any que ve, no tenim uns terminis ben precisos, de moment és la fase tècnica, però durant el 2025 pensem que començarà la fase de negociació pròpiament dita”, ha indicat Tor, que ha assegurat que “d’urgència no n’hi ha cap: hem estat segles sense haver definit la frontera però és convenient, tots els estats del món tenen les seves fronteres definides, per tant és convenient que tal com ja ha entrat en vigor el tractat amb França, que va ser una negociació llarga, però finalment aquest any 2024 ja ha entrat en vigor el text, doncs de la mateixa manera que ho tinguem també amb Espanya”.
Això sí, “de pressa no n’hi ha ni d’un costat ni de l'altre. S’ha de concloure de manera satisfactòria per les dues parts aquesta negociació”. Tor ha indicat que hi ha alguns punts de discrepància. Però no ha volgut revelar-los. “No penso que sigui útil parlar de llocs en concret perquè pot alimentar la polèmica i potser finalment no caldrà negociació sobre territoris determinats dels que s’ha pogut parlar. De moment no disposem de totes les informacions i d’un estat de la situació prou complet per poder donar més detalls sobre les discrepàncies.” I quan a la ministra se li ha demanat si tot plegat afectarà equipaments, en una clara referència al planell de la Tossa i el parc solar de Pal, Imma Tor ha respost: “No ho sé, no li puc dir, perè provarem de buscar solucions negociades perquè tots en sortim el millor possible com es va fer amb França.”
Comentaris