Una comitiva d’una vintena de persones, integrada per responsables de la Casa del Rei, membres de l’ambaixada d’Espanya a Andorra amb l’ambaixador Àngel Ros al capdavant, responsables de protocol de Govern i comandaments policials del Principat han participat, per exemple, en un dinar en un hotel de Soldeu, que és la localitat on s’ha de desenvolupar la Cimera, la part presencial, del mes que ve. La comitiva també ha estat, com a mínim, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella per ‘prendre mides’.
Els serveis de seguretat estan fent tot un seguit de comprovacions, és un treball relativament ordinari, més encara en aquesta ocasió per la proximitat entre el Principat i Espanya. De fet, serà la pròpia Casa del Rei que s’assegurarà que des dels aterratges dels helicòpters amb què pugui venir Felip al Principat fins a l’hotel on estigui allotjat, tot estigui controlat al mil·límetre. Ja fa dies que els Tedax i el COEX han precintat una pila de tapes de serveis soterranis.
Experiència positiva
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, no ha pogut confirmar que Felip VI serà present a la reunió iberoamericana. Però que els seus serveis hagin estat a Soldeu evidencia que gairebé és un fet, segons algunes fonts que sí que han donat per descartada, ara per ara, la presència de Letizia en l’acte de l’abril. Sí que vindrà al Principat en un parell de setmanes. Ubach s’ha referit solament a la Cimera després de reunir-se gairebé informalment i durant tot just 20 minuts amb els membres de la comissió legislativa de Política Exterior.
La titular ministerial els ha anunciat el que ja se sabia, que la Cimera serà híbrida i que s’ha convidat de manera presencial perquè acudeixen al Principat les delegacions espanyola i portuguesa, per ser les més properes, i la guatemalteca i la dominicana per fort part de la ‘troika’ -és a dir, el país que ha organitzat la Cimera abans que Andorra i el que n’agafarà el relleu- a banda dels representants de la secretaria general Iberoamericana. “Estem a l’espera que ens confirmin” l’assistència, ha exposat Ubach, que ha repassat les diverses trobades que s’han fet sota el marc de la presidència andorrana.
Maria Ubach ha assegurat que tot i ser una “presidència accidentada”, i més llarga del normal per culpa de la pandèmia, l’experiència ha estat “positiva” en la mesura que s’ha hagut d’aprendre a treballar diferent però alhora s’han fet “contactes més estrets”. La ministra ha explicat que el fet d’haver de “negociar de manera virtual” ha comportat “un exercici una mica més complexe”.
Comentaris (2)