Riba manté que el calendari sobre la UE no es refarà fins que no se sàpiga si l’acord és mixt

En aquests moments, Andorra, San Marino, la Comissió i el Consell de la Unió Europea es troben fent la revisió jurídica del text, que encara s’allargarà unes setmanes

Presentació del llibre ‘39è Cicle de conferències: 30 anys del Tractat per la Unió Europea i 275 anys del Manual Digest’.
Presentació del llibre ‘39è Cicle de conferències: 30 anys del Tractat per la Unió Europea i 275 anys del Manual Digest’.

El secretari d’Estat per a les Relacions amb Europa, Landry Riba, ha explicat que en aquests moments estan a l’espera de conèixer la posició final del Consell de la Unió Europea (UE) sobre si l’acord serà mixt o no, i fins que això no passi no es refarà el calendari, que podria modificar la data del referèndum.

Andorra, San Marino, la Comissió d’Europa i el Consell de la UE, es troben en aquests moments fent la revisió jurídica del text, un fet que encara “ens ocuparà unes setmanes”, ha explicat el secretari d’Estat. Això ho estan fent mentre esperen que el darrer òrgan decisiu citat anteriorment, digui quina és la seva posició en relació amb si l’acord serà mixt o no. Sia com sia, de moment, sense moure els calendaris fins que s’arribi a una decisió final. Així ho ha assegurat Riba en declaracions posteriors a l’acte de presentació del llibre recull del 39è cicle de conferències de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), tot apuntant que “estem a l’espera que el Consell de la Unió Europea digui quina és aquesta naturalesa jurídica del text i un cop tinguem això, tornarem a fer calendaris”.

Xavier Espot durant un dels actes explicatius sobre l'acord d'associació amb la UE.

Relacionat

Si l’acord d’associació amb la UE es declara mixt com sembla el referèndum ja no es farà aquest 2025

Riba ha recordat que ells van negociar un acord no mixt, però que la decisió final sobre això no és seva: “El que diguin acceptarem, però evidentment podria ser un acord mixt o podria no ser-ho”. Si s’acaben decantant pel mixt, en el cas d’Andorra, encara que el text tingués l’aval de la ciutadania, no podria entrar en vigor fins que no l’hagués validat la cambra parlamentària de l’últim Estat de la UE que quedés pe aprovar-lo, i per tant, no hi hauria pressa per fer el referèndum.

LA SAC PRESENTA EL LLIBRE DEL 39È CICLE DE CONFERÈNCIES

La Societat Andorrana de Ciències (SAC) ha presentat aquest vespre el llibre que recull les conferències celebrades en el marc del 39è cicle de conferències, l’any 2023 entorn de l’efemèride dels 30 anys del tractat per la Unió Europea i pel 275è aniversari del Manual Digest, d’Anton Fiter i Rossell. Segons ha explicat la presidenta de la SAC, Àngels Mach, es tracta d’un llibre útil per a la societat i que a més tenen molta diversitat de temes. El llibre tracta dos grans temes: els 30 anys del tractat per la Unió Europea i els 275 anys del Manual Digest; i també altres articles variats de pintura, intel·ligència artificial, literatura, arts escèniques, salut, ensenyament o fotografia.

La presidenta ha detallat que es va fer aquest recull “per veure que els 30 anys del tractat per la Unió Europea va ser una fita important que per Andorra també va tenir repercussions perquè va activar la creació de l’euro”. Aquest fet va fer que el Principat hagués de negociar amb la UE per poder canviar el sistema monetari i poder utilitzar els euros. “Ens va semblar que valia la pena recordar tota aquesta trajectòria de com es va crear”. També celebra el Manual Digest, perquè “tot i tenir 275 anys s’ha fet servir amb molta freqüència com va ser la preparació i aprovació de la constitució i també és útil ara perquè moltes de les seves màximes són d’actualitat”, ha assegurat. El llibre finalitza amb el recull de fotografies ‘L’Or Blanc’, de l’artista Èric Rossell.

Comentaris

Trending