Els espanyols estan cridats a les urnes el 23-J en les eleccions generals, tot i això, a Andorra els residents amb dret a vot poden fer-ho a l’ambaixada d’Espanya al Principat des d’aquest dissabte fins al dijous 20 de juliol. Les portes s’han obert a les deu del matí i el degoteig de persones que ja volien deixar la feina feta ha estat constant. Això, sí no tothom quedava content de l’espera. Alguns residents lamentaven que havien hagut de fer fins a una hora de cua. El motiu és que sembla que no tothom es llegeix les instruccions per tal de venir amb tota la documentació necessària, inclosa la fotocòpia del DNI o passaport. D’altres, l’espera ha estat una mica menor, d’uns vint minuts. És cert que només hi ha una urna i això pot alentir més el procés.
El cònsol general espanyol al Principa, Jorge de Orueta, reconeixia que “hi havia persones que no s’han llegit les instruccions correctament i això que està molt ben explicat, malgrat això la gent sembla que ho està fent millor en els darrers comicis autonòmics”. El que siguin les primeres eleccions generals que no hi hagi vot pregat, això “també influeix que hi hagi més gent”.
A Andorra hi ha 24.500 residents espanyols, dels quals uns 23.500 tenen dret a vot. De Orueta calcula que es dipositaran a l’urna entre 4.000 i 5.000 sufragis fins al proper dijous 20 de juliol a les 13 hores, que és quan finalitza el termini. Els horaris per poder votar són: dissabte i diumenge de 10 a 18 hores; dilluns, dimarts i dimecres de 9 a 16 hores; dijous de 9 a 13 hores. Admet, això sí que “hi ha molta gent de vacances i a Espanya és molt més fàcil votar”.
FESTA DE LA DEMOCRÀCIA ANTICIPADA
Els polítics sempre coincideixen que unes eleccions són la festa de la democràcia. Malgrat, que la data electoral a Espanya és el 23 de juliol hi ha residents que han volgut deixar la feina feta abans de marxar de vacances o aprofitant que el cap de setmana no treballa. En Luis posa en relleu “la importància de venir a votar perquè si no ho fem sempre hi ha una banda que vota més que l’altra i penso que és l’única manera de poder canviar les coses”. En la mateixa línia s’ha expressat la Teresa qui ha manifestat que “vinc a votar perquè la situació millori”.
Quan s’acabi el període per votar, segons explica De Orueta, els vots s’agrupen per províncies, s’envien a Madrid, que és on s’obren i se sumen a l’escrutini. En el cas del vot per correu, no creu que n’hi hagi molt més del que habitualment n’hi ha.
Comentaris (13)