La trobada va ser revelada per l’ambaixador del Vaticà a Andorra i nunci apostòlic, Bernardito Auza, dilluns al vespre, després de presentar les cartes credencials al Copríncep al Palau Episcopal de la Seu. Es va mantenir al gener i Espot ha explicat que va servir per “defensar els interessos del país i explicar la nostra realitat”. El cap de l’executiu ha indicat que es van abordar molts temes. Entre ells, el de l’avortament. “Ell em va traslladar el posicionament de l’Església, que ja fa temps que sabia: el respecte a la vida és un dogma de fe”, ha comentat el màxim responsable del Govern.
El fet que hagin passat gairebé nou mesos des de la reunió fins que s’ha fet pública –i sobretot que qui l’hagi revelat sigui l’altre part- ha causat malestar en les files del Partit Socialdemòcrata. El president del grup parlamentari, Pere López, s’ha mostrat molt crític tot posant en relleu “la sorpresa” que els ha comportat assabentar-se ara de l’encontre Espot-Parolín. “És poc comprensible que no s’hagi comunicat ni donat informació; no entenem que s’hagi mantingut en secret tant cap a l’opinió pública com cap al Consell General o altres organismes”, ha declarat. Per això, el parlamentari ha avançat que preveuen presentar alguna iniciativa per demanar més detalls sobre la reunió i sobre “per què es va fer amb aquesta clandestinitat”.
La crítica ha estat contestada amb contundència tant pel mateix Espot com pels grups parlamentaris que donen suport a Govern. Tots ells han defensat que el cap de l’executiu ha de tenir llibertat en la seva agenda i, també, si s’escau mantenir la confidencialitat. “No tinc cap obligació legal, reglamentària o ètica d’informar de tots els meus desplaçaments”, ha afirmat, recordant que “tots els polítics fan viatges que es publiciten i altres que es considerà oportú que hi hagi una discreció”.
El PS critica que no s'informés de la trobada amb Parolín mentre que Govern i grups defensa que Espot ha de tenir llibertat d'agenda i de decidir si una reunió ha de ser o no confidencial
En línia similar s’han expressat els presidents dels tres grups de la majoria. “L’oposició no pot voler controlar l’agenda del cap de Govern”, ha indicat el demòcrata Carles Enseñat mentre que des de la bancada liberal Ferran Costa ha apuntat que “no cal que des del Govern consultin al Consell General totes les accions que fan”. Per la seva banda, Carles Naudi, de Ciutadans Compromesos, ha remarcat que “cada polític té la seva agenda i no ha d’informar de tot a tothom”.
Aquest, el secret de la reunió fins aquest dilluns, ha estat la polèmica per la forma. També hi ha pel fons: la despenalització de l’avortament. Des del PS s’ha deixat clar que, tard o d’hora, aquesta legislatura, tornaran a posar el tema sobre la taula. “Hi ha una demanda social important que ja va més enllà del feminisme”, ha recordat López, tot manifestant que la petició és “posar fi a una anormalitat al nostre context més proper; cal trobar una solució”. Per això, “tenim el compromís que tornarem a situar en el debat polític”. Ha avançat, però, que no necessàriament serà amb una modificació del Codi Penal sinó que “potser inclourem un mecanisme de participació ciutadana”.
I davant aquesta voluntat, la majoria també ha deixat clar que l’avortament, ni que sigui pel risc de detonar el sistema institucional, no es pot despenalitzar. “Compartim un cap d’Estat que és membre de l’església catòlica”, ha recordat Enseñat mentre que Naudi defensava que “en moments com l’actual, cal estabilitat”.
I, tot i això, Espot no ha volgut descartar que no es pugui fer algun pas cap endavant. De fet, ha defensat, ja se n’ha fet un amb la creació del Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) que ha qualificat de “significatiu”. Això sí, amb cautela. “No vol dir que no puguem explorar altres vies però amb prudència i rigor i després d’escoltar tots els posicionaments”, ha indicat. Sobre la reunió amb Parolín, el cap de Govern ha assegurat que “li vaig explicar que hi ha unes reivindicacions que hem d’escoltar i intentar encabir en el règim institucional”.