Pressupost d’1.250.000 euros en comunicació sobre l’acord d’associació entre el 2024 i el 2025

Un terç de la despesa, aproximadament, l’acumula la controvertida empresa espanyola AMT, investigada judicialment per l’escàndol electoral a la Federació Catalana de Futbol

Una pantalla anunciant alguna de les accions sobre la difusió de l'acord d'associació.
Una pantalla anunciant alguna de les accions sobre la difusió de l'acord d'associació. SFGA

La secretaria d’Estat per les Relacions amb la Unió Europea preveu que entre les accions que s’han fet o es faran durant aquest 2024 en matèria de comunicació sobre l’acord d’associació amb la UE i el que projecta per al 2025, referèndum inclòs, gasti 1.247.756,08 euros. De moment, fins a final de setembre, l’import total executat era de 419.863,38 euros. Del total de despeses en comunicació sobre el pacte amb Europa i fins a la realització del referèndum, aproximadament un terç l’acumula la controvertida empresa espanyola AMT Comunicació.

Justament, el fet que transcendís que aquesta firma estava sent investigada judicialment a Espanya per l’escàndol electoral que hi va haver a la Federació Catalana de Futbol i la indignació d’algunes empreses del país que no entenien que s’hagués d’acudir a contractar a empreses estrangeres per fer la tasca de coordinar la comunicació sobre l’acord amb la UE, va portar Andorra Endavant, i en concret el conseller general Marcos Monteagudo, a formular una bateria de preguntes sobre la qüestió que ara han estat respostes per escrit pel titular de la secretaria d’Estat que lidera les relacions amb la UE, Landry Riba.

Iván de Cristóbal és el director general d'AMT, empresa contractada.

Relacionat

Indignació per la contractació d’una empresa espanyola per a la comunicació sobre l’acord amb la UE

En la resposta es confirma, justament, la contractació d’AMT. “La proposta de contractació d’AMT es va sotmetre a l’aprovació del Govern en la sessió del 12 de juny del 2024. En el contracte s’indica que la relació laboral s’inicia l’1/6/2024, per treballar sobre la base de mensualitats naturals.” I s’explica que “l’import anual del contracte d’AMT entre l’1 de juny i el 31 de desembre del 2024 és de 171.140,50 euros, xifra que representa un 30% de la despesa en matèria de comunicació de la secretaria d’Estat per a les Relacions amb la UE. Tota la resta es destinarà a empreses nacionals”. Es deixa clar que l’import de la contractació d’AMT durant el 2025 queda subjecta a la data de celebració de la consulta a la ciutadania.

La vinculació amb l’esmentada empresa, capitanejada per Álvaro Montoliu, que és qui més embolicat estaria amb la qüestió futbolística i que, en principi, tot i ser el propietari de la firma no exerciria una tasca directa en relació amb la feina encomanada a Andorra, aniria fins just després de la consulta popular. “El contracte de prestació de serveis s’estableix fins al 31 de desembre del 2024 amb la possibilitat de renovar-lo, amb l’acord previ del Govern, fins a la data de la dita consulta. És en aquests termes que ha quedat redactat en el contracte”, es diu en la resposta firmada per Landry Riba.

Álvaro Montoliu Tarragona.

Relacionat

Un escàndol futbolístic a Catalunya esquitxa la comunicació del referèndum sobre l’acord amb la UE

En l’esmentada resposta es fa un important panegíric per destacar la importància de la comunicació sobre l’acord d’associació i explicar a la ciutadania els termes del pacte alhora que intentar mobilitzar-la per acudir al seu dia al referèndum i, amb anterioritat, als diversos actes que hi hagi hagut. De forma genèrica s’explica que “l’objecte pel qual s’ha contractat AMT és el disseny, la redacció i la implementació de l’estratègia de comunicació de la campanya informativa de l’acord d’associació amb la Unió Europea i de la consulta vinculant, amb dos objectius”, que són “mobilitzar la participació en la consulta vinculant” i “preparar aquesta participació perquè els votants tinguin un coneixement suficient del projecte i de les implicacions del seu vot”.

L’ELECCIÓ

També s’explica, com al seu dia ja va avançar l’Altaveu després de demanar-ho al Govern, com va ser que es va contractar AMT sense passar per un concurs estricte. Així, “fruit de les anàlisis fetes internament, així com de les discussions en el si del Pacte d’Estat per a un acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea, es va considerar necessari contractar una empresa que tingués la vessant estratègica, de campanya 360º, amb la part creativa, digital, de premsa, de disseny i d’organització, que tingués experiència prèvia en tasques similars, eines per efectuar el seguiment i el monitoratge de la campanya, que tingués coneixement del país i que alhora pogués assumir els requisits de disponibilitat de temps i de recursos que el Comitè de Selecció va considerar necessaris per a aquest projecte”

“Vistos aquests requisits i la importància estratègica del projecte per al Govern, la contractació es va dur a terme d’acord amb el que estableix l’article 30.1.g de la Llei 14/2022, del 12 de maig, de contractació pública, vist que es tracta de relacions internacionals del Principat d’Andorra i comporta decisions polítiques que determinen els objectius estratègics del Govern”, s’afegeix en la resposta, que encara s’esplaia una mica més per indicar que “per escollir l’empresa i garantir una certa concurrència entre empreses que poguessin complir els requisits esmentats, la secretaria d’Estat va redactar unes prescripcions tècniques detallades, i va establir un comitè de selecció format per representants del Govern, del pacte d’Estat i d’empreses andorranes de l’àmbit de l’estratègia i de la comunicació”. D’aquí que es va contactar “amb cinc empreses, tres de les quals van presentar les seves propostes al comitè de selecció, que, en alguns casos va demanar informació complementària. Al terme d’aquest procés el somitè de selecció va acordar sotmetre a l’aprovació del Govern la contractació de l’empresa AMT Comunicació”.

Álvaro Montoliu és el propietari d'AMT Comunicació, l'empresa contractada per la comunicació sobre la UE.

Relacionat

Govern deslliga el consultor vinculat a l’escàndol futbolístic català de la comunicació sobre la UE

Andorra Endavant demana, s’ha apuntat ja, per les despeses realitzades i les que es projecten per al futur, sempre en matèria de comunicació en relació amb l’acord d’associació. En aquest marc, el secretari d’Estat, en el marc de la seva resposta escrita, explica que “pel que fa al pressupost executat per a l’exercici del 2024, el 25 de setembre del 2024 l’import total executat era de 419.863,38 euros per a la comunicació de l’acord d’associació o l’organització de reunions informatives de l’acord”

Aquest import, s’especifica, ha estat satisfet a 33 empreses, 31 de les quals són operadors andorrans i dos són forans. “A banda d’aquests crèdits ja executats, i que preveuen bona part de la producció de la campanya informativa que s’inicia amb la Fira d’Andorra la Vella, el Govern té pendent d’executar 125.450,20 euros a 12 empreses més, de les quals 11 andorranes, i s’arriba a una previsió de tancar l’any 2024 amb una despesa total de divulgació i comunicació de 545.313,58 euros”. “Pel que fa al 2025, l’import que es preveu incloure en el projecte de pressupost que el Consell General haurà d’aprovar és, per a la celebració de la consulta i per a accions d’informació i de comunicació, de 702.442,50 euros”, es conclou.

Comentaris (26)

Trending