Pinto da Rocha ha fet una llarga introducció al tomb del 25 d’abril de 1974 i la revolució que va derrocar la dictadura ‘salazarista’ i va portar la democràcia a Portugal. I en aquest marc, i destacant la cooperació internacional i la diplomàcia portuguesa, el cònsol general, adreçant-se a la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, representant del Govern a l’acte, ha demanat obertament el suport andorrà a la candidatura que ha presentat Portugal per poder obtenir un dels seients no permanents del Consell de Seguretat de l’ONU. L’elecció s’ha de dur a terme durant l’assemblea general de les Nacions Unides, i Andorra hi té un vot com qualsevol altre país.
Pinto da Rocha destaca que “la comunitat està molt ben integrada” al Principat, que ja ha deixat de rebre immigrants portuguesos com havia rebot fa tres i quatre dècades
Just abans de l’acte, centrat en el record i les explicacions fetes per la vídua d’un dels capitans d’Abril -els militars que van impulsar la revolució cap a la llibertat- a través d’una videoconferència, el cònsol general ha tret ferro, en declaracions als periodistes, a la davallada de residents portuguesos a Andorra. “És un fet d’estadística”, ha deixat anar Pinto da Rocha, que ha xifrat en 8.000 les persones de nacionalitat portuguesa que viuen actualment al Principat. El diplomàtic ha assegurat que el que realment compta per al consolat és “la diàspora portuguesa”, que és molt més àmplia.
En aquest sentit ha afirmat que cal tenir en compte que hi ha moltes segones i terceres generacions posteriors a nacionals portuguesos i que ja ostenten la nacionalitat andorrana que tenen una clara ascendència lusitana, i això pot suposar “el doble o més” de residents al Principat. “Al tomb de les 20.000 persones”, ha dit Pinto da Rocha, que ha destacat que l’important és que “la comunitat està molt ben integrada” a Andorra.
El cònsol general de Portugal al Principat ha remarcat també que a diferència de fa unes quantes dècades, Portugal s’ha convertit en un país de recepció d’immigració, fet que “és un bon senyal” perquè vol dir que hi ha una situació econòmica correcta com a mínim. I això el que clarament sí que fa és que a diferència de fa 30 o 40 anys no hi ha portuguesos que marxen a buscar-se la vida, en aquest cas, a Andorra. En aquest sentit, el cònsol ha ressaltat que hi ha una situació equiparable amb Andorra i com en el cas de Principat, Portugal també està rebent cada vegada més ciutadans de l’Amèrica Llatina que miren de buscar noves oportunitats, en aquell cas en territori lusità.
Comentaris