Pià garanteix “independència” a la Cedaw i reforç de la lluita contra la violència de gènere

Tor celebra l’èxit diplomàtic obtingut, destaca l’objectiu d’ampliar “la presència i influència” andorrana en organismes internacionals i nega que calgui “un canvi d’imatge” després del cas Vanessa Mendoza

Imma Tor i Jelena Pià durant la roda de premsa. SFGA / CEsteve

Jelena Pià, que la setmana passada va ser escollida com a experta del comitè Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (Cedaw) ha garantit el seu paper “independent” en l’organisme, assegurant que “no represento a cap govern, ni a cap estat ni a cap institució”. Entre els objectius que d’entrada ha posat sobre la taula, “sobretot acompanyament i assessorament” i poder fer recomanacions per donar una resposta “més robusta” en prevenció de la violència de gènere.

L’elecció de Pià com a experta de la Cedaw “és una molt bona notícia per Andorra”, ha destacat la ministra d’Afers Exterior, Imma Tor, que en la roda de premsa que ha fet conjuntament amb Pià -connectada de forma telemàtica- ha posat molt èmfasi en l’èxit diplomàtic que ha suposat l’elecció. “Hem guanyat visibilitat i credibilitat en l’escenari internacional”, ha assegurat. La tasca ha estat ingent, i és que la campanya en favor de Pià “figurava a totes les reunions bilaterals que havíem tingut amb els diferents estats”.

Tor ha insistint que l’únic que s’ha fet és seguir el full de ruta del ministeri que preveu “reforçar la presència i la influència d’Andorra en organismes internacionals”

De fet, ha definit el suport obtingut com a “massiu”, després que la candidata andorrana quedés segona en la votació, amb 140 vots dels 188 estats que van votar. Només la va superar la candidata del Nepal, que va obtenir 146 suports per tal de formar part dels 11 experts que es renovaven entre els 20 que conformen el comitè. “El nombre de vots correspon als suports que havíem rebut durant la campanya”, ha explicat, tot recordant que poder tenir una andorrana en un organisme internacional era una de les prioritats del ministeri per “promoure l’expertesa i el talent de persones del país”. I en el cas de Pià “era una de les persones que ja teníem identificades com a experta en gènere”, per tant, l’elecció a la Cedaw “vam pensar que seria ideal”.

En aquest sentit Tor ha volgut defugir de relacionar aquesta presència andorrana a la Cedaw amb el cas de Vanessa Mendoza, que justament va arrencar per una declaracions en el mateix organisme. “No necessitem fer cap canvi d’imatge, tenim una bona reputació en general”, ha assegurat la ministra, insistint en que l’únic que s’ha fet és seguir el full de ruta del ministeri que preveu “reforçar la presència i la influència d’Andorra en organismes internacionals i fer promoció del talent andorrà”. I segons sembla, des d’Afers Exteriors ja es tenen altres noms al cap que es voldria promocionar.

PRIORITATS

Pià, que tindrà un mandat de 4 anys a partir del gener del 2025 ha detallar que serà “experta pro-bono i independent”, per tant “no represento a cap govern, ni a cap estat ni a cap institució”. De fet, ha exposat que aquest punt d’independència “és el que garanteix la qualitat de l’acompanyament dels experts en aquests comitès”. L’experta andorrana no serà mai relatora d’Andorra.

Ella mateixa ha detallat que podrà aportar “sobretot acompanyament i publicitar andorrana com un país multilingüe”, ja que podrà fer acompanyaments en anglès, espanyol i francès. A més, el fet de procedir d’un pa´si petit creu que l’ajudarà a contextualitzar i adaptar les realitats dels diferents estats part, que sovint “són petits i tenen realitats de capacitats molt similar”.

Quant a prioritats, ha dit que voldria formar part del grup de treball que lluita contar la violència de gènere i que fa recomanacions per obtenir una resposta “més robusta” en la prevenció de la violència de gènere, continuar dinamitzant el diàleg entre la Cedaw i altres convenis perquè segons ha remarcat “no es pot tenir igualtat de gènere si no s’elimina la discriminació racial i d’altres tipus” i contribuir a agilitzar el seguiment i la realització d’informes de recomanacions. De fet, ha concretat que creu que cal posar al dia la recomanació 35 del comitè que parla del dret internacional i les bones pràctiques i que caldria traduir a més idiomes del ‘background paper’

Finalment ha deixat clar que “és un gran honor portar la flama de la dona i dels homes d’Andorra al multilateralisme” de l'ONU i ha recordat que és “molt important continuar promocionant la condició femenina” i el respecte als drets de al dona perquè no només contribueix al desenvolupament sostenible, sinó que “garanteix pau i seguretat”.



EXPERTA EN QÜESTIONS DE GÈNERE

Jelena Pià és llicenciada en Economia per la Universitat de Friburg (Suïssa) i té un màster en economia política internacional i desenvolupament per la Universitat de Fordham (Nova York, EUA). A més, té experiència de 25 anys en matèria de relacions internacionals, específicament en els àmbits de la justícia de gènere i la prevenció d’atrocitats massives amb l’augment del coneixement i sensibilització sobre la promoció i protecció dels drets humans i la igualtat de qüestions de gènere.

Entre els seus càrrecs, ha estat diplomàtica durant 11 anys a la Missió Permanent d’Andorra a les Nacions Unides, ocupant el càrrec de representant permanent adjunta. Ha estat assessora del Center for Women's Global Leadership i Women’s Environment and Development Organization per coordinar la campanya que va donar lloc a la creació de UNWomen, experta i chargée de mission a la Representació Permanent de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF) sobre temes d’igualtat de gènere i de l’agenda dones, pau i seguretat. És també conferenciant en l’Institut de les Nacions Unides per a la Formació i la Recerca, professora assistent sobre la justícia de gènere al John Jay College Hofstra University.