Actual conseller personal de Macron a França des que a final de l’any passat va cessar com a director del gabinet del president de la República francesa però aquest el va voler mantenir al costat i li va encarregar que continués dirigent les regnes de la seva representació a Andorra, Strzoda s’acomiadarà de les autoritats del Principat amb un acte que ja s’ha començat a convocar i que tindrà lloc el proper 25 d’octubre al migdia. Serà un acte formal i obert més enllà de les institucions estrictament amb què el fins ara representant personal de Macron té intenció d’agrair el tracte i l’estima que ha percebut d’Andorra. De fet, tot pinta que serà una mena d’agraïment recíproc.
Mai abans, almenys en el càrrec oficial de representant personal del Copríncep -una altra cosa són els delegats permanents o els veguers-, ningú havia passat set anys llargs sent el delegat del president de la República. Strzoda ho haurà estat aquest temps. Des de l’endemà d’haver estat designat director de gabinet de Macron el 14 de maig del 2017, que va començar la seva vinculació amb el Principat malgrat que el BOPA no se’n va fer ressò fins uns dies després, el 31 de maig.
Especialista en prefectures, per dir-ho així, quan Macron el va ‘fitxar’ com a cap de gabinet a París i recanvi de Jean-Pierre Hugues per a Andorra, Strzoda -nascut el 1952 a la petita població de Thann, a l’Alsàcia- estava inicialment previst que fos el prefecte de l’Ile-de-France. Fins llavors va ser el màxim responsable del gabinet de qui havia estat primer ministre francès Bernard Cazeneuve i, prèviament, ministre d’Interior.
Llicenciat en Dret (a la universitat d’Estrasburg) i en Anglès (a Besançon), el fins ara representant personal del Copríncep francès es va formar a l’Escola Nacional de l’Administració, la prestigiosa ENA, just en la promoció batejada amb el nom de Leonardo da Vinci. Strzoda ostenta diversos reconeixements i títols i ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat, sempre molt lligats amb els departaments regionals o prefectures. Això sí, va ser per exemple, també, secretari general del comitè organitzador dels Jocs Olímpics d’Hivern d’Albertville.
Abans de ser nomenat director del gabinet de Cazeneuve quan aquest era ministre d’Interior, va ser el prefecte de la Bretanya durant tres anys (2013-2016). En una etapa de plena maduresa professional i personal, a Strzoda li tocava ser a l’inici de la tasca de Macron un important contrapès per a l’impulsivitat i joventut del que en el moment de ser nomenat per al càrrec tenia el president francès. Des de principi d’aquest any el cap o director de gabinet d’Emmanuel Macron es Patrice Faure.
RELLEU ENCARA NO DEFINIT
Ara per ara encara no està clar, aparentment, qui serà el recanvi de Patrick Strzoda. Sembla evident, però no es pot afirmar del tot encara, que Faure, que a França mateix aixeca certs recels, no serà la persona escollida pel Copríncep i president de la República perquè el representi a Andorra.
Ara bé, les fonts consultades han assegurat que el relleu d’Strzoda, que no trigarà massa en saber-se qui serà, no només tindrà l’aval de Macron sinó que també haurà de ser ben vist pel seu director de gabinet, un alt funcionari de l’administració francesa que, però, té una eminent formació militar que és la que li va servir per anar escalant posicions.
Comentaris (1)