Els partits del pacte d’Estat alerten que cal explicar bé a la ciutadania l’acord d’associació

Les formacions posen en relleu que encara hi ha “dubtes” entre bona part de la ciutadania que, si no es resolen, poden provocar un resultat negatiu en el futur referèndum

Un instant de la reunió del pacte d'Estat.
Un instant de la reunió del pacte d'Estat. SFGA/C.ESTEVE

Amb més o menys matisos, però els partits polítics que estan al pacte d’Estat avalen les línies mestres del futur acord d’associació. Ara bé, tots, entenen que, ara, arriba la feina clau: saber traslladar-ho a la ciutadania  i aconseguir que majoritàriament hi donin suport en el referèndum que s’ha de celebrar a finals d’any. De fet, algun dels integrants, com ara Jaume Bartumeu, manté que ara mateix hi ha encara “dubtes i neguits” que poden acabar suposant un vot negatiu.

Bartumeu, que ha participat com a observador el tram final del procés, ha explicat a Altaveu que “les grans línies estan acordades però ara falta agafar la ploma estilogràfica i no pas una màquina d’Intel·ligència Artificial i afinar el redactat tant dels documents principals com dels annexos”. I, en aquests moments, la música li sona molt millor que mesos enrere: “Globalment, és positiu. Tal com estaven les coses encarades al setembre amb el primer esborrany del protocol financer, que era absolutament inadmissible i que hauria posat el sector al llindar del barranc, crec que arribem a un text que, un cop fem sumes i restes, podem dir, quan toqui, que és bo”.

Ara bé, l’avís és clar: la tasca de convèncer la població no serà senzilla. “Continuo pensant que, atesa la manca d’informació i d’explicació que s’ha donat des de Govern, hi ha molts ciutadans i professionals, sobretot de petits, que estan inquiets, ja que veuen que tot apunta que els pot arribar una allau de competidors que es beneficiaran d’avantatges i que no contribuiran suficientment al país”, ha manifestat. I alerta que “si no s’explica ben explicat, es genera incertesa, pors i vots negatius”. Per tant, sense acceptar la paraula “pedagogia”, entén que “el que toca és exercir la transparència obligada a les institucions, presentar la documentació i explicar-la i això vol dir argumentar per què serà positiu per a Andorra i, també, com hi haurà alguna conseqüència negativa a l’inici”.

Maroš Šefčovič, Luca Beccari i Xavier Espot durant la compareixença.

Relacionat

Europa es vanagloria de l’acord amb Andorra però evita aclarir què passarà si no es referenda

Des del Partit Socialdemòcrata, Judith Salazar també ha valorat positivament el resultat assolit: “entenem que és un bon acord per a Andorra”. I, ara, “tindrem més temps per poder explicar-lo a la ciutadania” i “fer pedagogia i que tothom esclareixi dubtes”. De fet, alerta que “hi ha una sèrie de fal·làcies, que estan mal instal·lades en l’imaginari de la gent i que no són correctes; erros conceptuals”. I això, considera, és el que s’ha d’intentar resoldre. “Cal fer comunicació, més quirúrgica per sectors, i més àmplia a nivell ciutadà”.

La representant d’accés al pacte d’Estat, Judith Pallarés, apunta que estant “contents que, durant aquests dies, s’hagi s’ha pogut reconduir el tema dels serveis financers que generava certs dubtes i el protocol és bo”. Ara, avisa, “toca redactar el text final i definitiu i “veure els estudis d’impactes que són importants”. Per això, defensa que “Govern ha de continuar informant del què s’ha negociat” i, sobretot, que el text definitiu “sigui públic”. Apunta que “hi haurà un moment, quan tinguem el document final, que s’ha de comunicar i que caldrà preparar el referèndum i la funció que han de tenir els partits polítics”.

Escenificació del pacte d'Estat per la UE.

Relacionat

Rebuda divergent del final de la negociació amb la UE en funció de si s’està o no al pacte d’Estat

Des de Terceravia, Oliver Alís, insisteix en el fet que cal “esperar el resultat dels estudis d’impacte”. Sobre la possibilitat d’un ‘no’ al referèndum, considera que “Europa ha d’actuar igual que amb Mònaco i permetre obrir un escenari de possible negociació”. També considera que, de moment, no s’ha de fer campanya, ja que “parlar d’un text que no s’ha analitzat amb la totalitat i sense estudis d’impacte és una temeritat i fregaria el populisme”.

Comentaris (13)

Trending