Els partidaris de l’acord amb la UE treuen ferro al ‘no’ i confien en remuntar amb millor informació

Govern i els integrants del pacte d’Estat entenen que hi ha marge per revertir la situació, mentre que Concòrdia alerta que convocar el referèndum “amb aquest clima negatiu” seria “una negligència” i Andorra Endavant defensa que “la gent no vol el conveni”

Una de les reunions del pacte d'Estat per la Unió Europea. SFGA/C.ESTEVE

De portes enfora, Govern i les formacions que donen suport a l’acord d’associació han volgut treure ferro als resultats de l’Observatori que, ara mateix, marquen clarament una majoria de la ciutadania contrària a l’acord. S’admet que no és pas una bona notícia, però s’ha volgut expressar confiança que la situació es pot capgirar. La clau, asseguren, és millorar la comunicació que s’ha fet del document, tot posant en relleu que, justament, els partidaris del ‘sí’ són els qui més informació tenen sobre el conveni. Des d‘Andorra Endavant i Concòrdia, en canvi, es treu pit. Carine Montaner ha posat en relleu que “al carrer ja es veia això”, mentre que Cerni Escalé ha avisat que convocar un referèndum amb “aquest clima” seria “negligent”.

Els resultats de l’enquesta han estat rebuts de forma ben diferent segons el posicionament previ amb l’acord d’associació. Així, pel que fa als integrants del pacte d’Estat, reconeixen que no són bons, però ho atribueixen al fet que les trucades del sondeig es van fer quan encara no s’havien iniciat les accions comunicatives fortes. Així ho ha posat en relleu Judith Casal, des del Partit Socialdemòcrata. “L’enquesta es va plantejar quan encara no havia començat la campanya divulgativa que es va fer iniciar durant la fira”, ha indicat. De forma similar s’ha expressat des del Govern, el portaveu, Guillem Casal, tot posant en relleu que “ara, la fotografia podria ser diferent”.

En tot cas, de la imatge prèvia a la campanya, es prefereix buscar una part positiva: el fet que les dades indiquen que els partidaris del ‘sí’ asseguren està ben informats de l’acord i, en canvi, bona part dels contraris apunten, entre les causes, a una manca de dades. I aquest seria el fil a tibar. “Com més informació, més suport. Això ens ha d’esperonar a seguir amb aquesta tasca de comunicació i a donar informació transversal i planera”, ha comentat el ministre Casal, tot assegurant que “hi ha marge per fer-ho”. Una feina en la qual, ha remarcat, també han de col·laborar els grups que donen suport a l’acord. “Govern no està sol sinó que hi ha altres formacions”, ha recordat.

Des d’aquestes formacions, es comparteix el discurs. “S’ha de millorar la informació i la comunicació”, ha reconegut el president del grup demòcrata, Jordi Jordana, tot recordant que “s’han fet esforços, però s’han d’incentivar més i donar missatgers més clars i planers”. En aquest sentit, s’ha mostrat confiat que “és possible remuntar perquè molts dels partidaris del ‘no’ són gent que no té prou informació; si la millorem, ho podem fer”.

Els contraris a l’acord d’associació amb la UE són avui el doble dels que hi votarien a favor

El líder de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha posat en relleu que el resultat no és cap sorpresa. “Tots sabíem que sortiria que el ‘no’ guanya el ‘sí’”, ha comentat, per després posar en relleu que “qui està informat, està cada cop més convençut i potser podem extrapolar que qui diu no és perquè no s’ha documentat prou”. El parlamentari lauredià considera que “amb un marge de temps prudencial es pot anar girant”, al mateix temps que avisa que “la sobirania popular és el que mana”.

Des del PS, Casal no nega que “els resultats no són bons” i argumenta que “el que hem de fer com a integrants del pacte d’Estat és continuar imprimint molta força a la comunicació”. Així, entén que “ens cal arribar a més gent” però deixa clar que seguiran defensant l’acord: “La il·lusió que el projecte tiri endavant perquè estem convençuts que és bo per al país no ens ha de fer perdre la feina que hem de fer per difondre el que ha de suposar l’acord, que la gent s’informi i pugui decidir”.

Per la seva banda, Víctor Pintos, conseller general no adscrit en representació de Liberals, tampoc se surt de la línia ‘oficial’ dels defensors de l’acord. “No és bona notícia, però ens ha d’esperonar a ser capaços d’informar de forma més continuada, clara i objectiva”, ha comentat. Cal, ha insistit, “traslladar a la ciutadania el que és bo i el que és dolent” i es mostra convençut que “es pot remuntar”, tot destacant que “ja no és un tema de pedagogia, sinó d’informació”.

En canvi, la posició és ben diferent en les dues formacions que s’han mostrat contràries al document. Des de Concòrdia, Cerni Escalé ha avisat que els resultats evidencien “una situació greu i que mereix l’atenció del Govern” i els ha instat a “reconsiderar el full de ruta”. De fet, ha alertat que “per responsabilitat política, no s’hauria de convocar el referèndum amb aquest clima negatiu”, ja que “seria negligent”. Al seu entendre, ara “cal una campanya de comunicació que sigui el màxim de variada”, cosa que no ha succeït fins ara.

Per la seva banda, Carine Montaner ha volgut desmentir que la manca d’informació sigui un problema. De fet, ha recordat que “nosaltres tenim un estudi d’impacte de 153 pàgines penjat a la nostra web”. Al contrari, considera que “el resultat no és una sorpresa; es copsa des de fa temps al carrer. La gent vol saber què es guanya i què es perd”. La líder d’Andorra Endavant ha remarcat que “els ciutadans no volen l’acord; està més clar que l’aigua”.

HABITATGE I PODER ADQUISITIU

La diferència d’opinions es veu també en un altre dels punts claus de l’Observatori: la preocupació dels enquestats pel mercat de l’habitatge i pel poder adquisitiu. Des de Govern i la majoria es defensa la feina feta en aquests àmbits. Així, el ministre Casal apunta que “és notori que estem fent accions per pal·liar la situació i que és la nostra principal inquietud; no fem cas omís i intentem posar solucions”. En una línia similar s’ha expressat Jordana, tot demanant que “cal esperar que tinguin efecte les mesures que s’han implementat”.

En canvi, des de l’oposició s’ha estat més crític. Escalé ha apuntat que “estem vivint el pitjor moment de la crisi”, ja que “els preus segueixen pujant”. I, en canvi, ha denunciat que “el Govern no preveu apujar la imposició sobre l’especulació immobiliària”. Per la seva banda, Judith Casal lamenta que “malgrat que la ministra li digui al company Baró que la gent ara viu millor i amb més poder adquisitiu, ja fa temps que diem que no és veritat per a tothom, que hi ha molta gent que s’empobreix i que té dificultats”. Per la seva banda, Montanter ha reiterat que la solució passa per les mesures proposades per la seva formació, entre les quals lluitar contra les empreses pantalla. Finalment, Pintos entén que, veient les dades, ·”cal accelerar els processos endegats, com ara la construcció del parc públic”.