Catalunya accepta equiparar Andorra a la mobilitat de l’Alt Urgell a partir de divendres

El govern de l’Estat espanyol haurà de beneir l’assimilació dels dos territoris i els residents andorrans s’hauran de cenyir a les limitacions en què es trobi la comarca veïna, que no es descarta que es reforcin donat l’empitjorament de les dades sanitàries

Un cotxe de policia en les immediacions de la frontera hispanoandorrana. POLICIA D'ANDORRA

Catalunya accepta equiparar Andorra a la mobilitat de l’Alt Urgell “perquè som conscients de la realitat a les zones frontereres”. Si el govern espanyol no s’hi oposa, l’assimilació entre els dos territoris operarà a partir de divendres, just quan s’amplia el confinament municipal al comarcal, amb la qual cosa els residents al Principat podrien circular per tota la comarca veïna i també a la inversa. No obstant, no es descarta que en els propers dies la Generalitat adopti més restriccions davant l’empitjorament de les dades sanitàries.

La consellera de Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó, ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió del govern català que se sol·licitarà a l’Estat espanyol que autoritzi la integració de l’Alt Urgell i el Principat “com a territori únic de mobilitat”. A partir d’aquí, els ciutadans andorrans s’hauran de cenyir a les normes que hi hagi a Catalunya i a la inversa també. La petició d’equiparació l’havia fet tant el Govern com l’Ajuntament de la Seu i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Encara no està clara la decisió de l’Estat espanyol, però vistes en aquest cas sí les bones relacions que en principi hi ha entre Prat de la Creu i Madrid i el fet que al juny passat ja es va permetre una decisió idèntica, no es dubta que ara passarà el mateix. S’ha de veure, però, quines restriccions s’establiran a Catalunya. Budó ha explicat que el govern català es dóna “tres o quatre dies” per acabar d’afinar la desescalada i els plans de Nadal.

I és que si ja dilluns, les dades sanitàries eren preocupants a Catalunya, les d’aquest dimarts ja directament fan encendre totes les alarmes. Així, la taxa de reproducció s’ha disparat de forma inquietant. Del 0,94 ha saltat a 1,11. És a dir, per sobre 1, el punt que marca que l’epidèmia torna a créixer. Cada cent persones contagiades, de mitjana, transmeten la malaltia a 111 més.

Els indicadors sanitaris han empitjorat sensiblement també a la comarca veïna, just quan queden pocs dies perquè el Procicat torni a analitzar si les mesures per frenar la pandèmia es relaxen o no

Altres dades claus a l’hora de determinar si es passa de fase també han evolucionat de forma negativa. El risc de rebrot puja 38 punts, fins a 219. També ho fa la incidència del virus els darrers 14 dies, fins a 211,77 casos per cada 100.000 habitants mentre que els nous contagis diaris salten de prop del miler a gairebé 2.000.

Pel que fa a la situació a l’Alt Urgell, també segueix la tendència negativa. La taxa de reproducció creix tant a la comarca (1,33) com a la capital, la Seu, (1,30). El risc de rebrot queda en 383 i 402 respectivament.

Aquest sensible empitjorament arriba quan s’estan a punt de complir dues setmanes des que el Procicat va frenar el salt de fase en el procés de relaxació de mesures per intentar frenar el coronavirus. Ja llavors es va decidir no fer el pas perquè la taxa de reproducció havia superat el 0,90. De fet, i segons el pla de desescalada, una R0 per sobre 1 hauria de comportar, fins i tot, un enduriment de les restriccions.

Etiquetes: