Negociació contra rellotge per evitar els controls fronterers que la UE imposa a partir del novembre

La Comissió Europea fa temps que està mandatada per buscar una solució per Andorra que eviti haver d’aturar tots els vehicles al riu Runer o al Baladrà per fer el seguiment dels ciutadans extracomunitaris però fins al setembre no s’iniciaran les converses tècniques

Punt fronterer francoandorrà; els controls 'entry exit' els farien espanyols i francesos.
Punt fronterer francoandorrà; els controls 'entry exit' els farien espanyols i francesos. POLICIA ANDORRA

La Unió Europea (UE) ha fixat el 10 de novembre com la data improrrogable per posar en marxa el denominat sistema ‘entry exit’, un control exhaustiu a les fronteres amb els països no comunitaris per controlar els ciutadans de fora de la UE i que en el cas d’Andorra, sobre el paper, portaria a haver d’aturar un per un els vehicles que surtin del país tant pel riu Runer com pel Baladrà. Hores d’ara aquesta vigilància, anunciada des del 2022, s’ha de fer sí o sí. Cert és que la voluntat d’Europa és trobar una solució ad hoc per al Principat. Però fins al setembre no s’iniciarà la negociació per mirar de trobar el mecanisme que estalviï aquests controls. Per tant, el més calent és a l’aigüera.

Un control a la frontera del Baladrà.

Relacionat

Negociació amb la UE per evitar controls sistemàtics per entrar i sortir d’Espanya i França

Fa molts mesos que la Comissió Europea té l’encàrrec del Consell per poder negociar la fórmula que eviti els controls sistemàtics, que comporten haver d’escannejar la documentació de tots aquells ciutadans que siguin de fora de l’Espai Schengen. Cert és que en el marc de la negociació de l’acord d’associació amb la UE es va arribar a un primer acord: els nacionals andorrans, tot i ser originaris d’un país extracomunitari, no caldrà que se sotmetin al control ‘entry exit’. Però això no evita haver d’aturar els vehicles, perquè mai no se sap de quina nacionalitat són els ocupants dels turismes que accedeixin des d’Andorra cap a França o Espanya. 

Els nacionals andorrans, tot i ser originaris d’un país extracomunitari, no caldrà que se sotmetin al control ‘entry exit’. Però això no evita haver d’aturar els vehicles

La negociació de l’acord d’associació es va considerar prioritària i es van aparcar les converses, de caràcter tècnic segons fonts properes a l’executiu andorrà, relacionades amb l’‘entry exit’. També les eleccions europees han demorat tot plegat malgrat que el fet que s’hagi encara d’acabar d’aclarir l’escenari polític europeu arran d’aquells comicis no han de dilatar més la negociació que s’ha de posar en marxa aquest setembre. Les fonts consultades han explicat que esperen que es pugui resoldre la situació en poc temps i hi hagi un solució ad hoc en els dos mesos de marge que hi haurà entre l’inici formal de converses tècniques i l’entrada en vigor dels controls.

Amb tot, les fonts consultades han reconegut que la voluntat de totes dues parts és arribar a una entesa. Però que del cert no hi ha res del tot garantit i l’únic que es va aconseguir és que la delegació tècnica de la UE que negociarà aquesta qüestió es traslladi a Andorra per a la primera reunió. És a dir, la primera trobada sobre la matèria, al setembre, es farà al Principat. Probablement la voluntat dels negociadors andorrans -lligats a la secretaria d’Estat de Relacions amb la UE- és que els tècnics europeus siguin conscients de la realitat andorrana i del col·lapse que es podria muntar si s’ha de dur a terme els controls fil per randa, tal i com estan establerts.

La delegació tècnica de la UE que negociarà aquesta qüestió es traslladaà a Andorra al setembre per celebrar la primera reunió sobre la matèria

Ara per ara, el denominat sistema ‘entry exit’ s’aplicarà en entrar en tots los estats membres de la UE, excepte a Xipre i Irlanda. Tampoc es fan els controls en quatre països no comunitaris de l’espai Schengen: Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa. Andorra no forma part ni dels països membres de la Unió ni tampoc és Schengen. I ni tan sols després de l’acord d’associació, si s’aprovés, aquesta condició canviaria. Per tant, sí o sí cal buscar una mesura ad hoc que sembla anar ja tard. 

El denominat ‘entry exit’, que fa molt temps que els dirigents andorrans saben que els afecta, s’introdueix per reforçar la seguretat a les fronteres i per identificar els viatgers que sobrepassen el temps permès d’estada a l’espai Schengen, que és de 90 dies en un període de 180. En fi, que el que pretén evitar Europa és la immigració irregular. I amb això, sobre el paper, mirar de frenar potencials riscos. I a Brussel·les, indiquen les fonts, no se li escapa que a Andorra ha crescut de forma important, més encara proporcional, el nombre de persones residents originàries de països no comunitaris. Per això que sí que es vol una solució però no a qualsevol preu.

Control policial, en aquest cas andorrà, a la frontera del Pas de la Casa.

Relacionat

Andorra espera que la UE atorgui un règim especial per evitar els controls sistemàtics fronters

Comentaris (42)

Trending