La visita oficial del president del parlament del Principat de Mònaco, Thomas Brezzo, ha culminat aquest dilluns amb la signatura d’un memoràndum d’entesa entre els dos consells que ha permès crear una comissió entre Andorra i Mònaco per als assumptes bilaterals. Segons ha assenyalat el síndic general, hi ha una motivació política per “intercanviar experiències i coneixements de tots aquells temes i dossiers que, com a petits països, enfrontem cada dia” i una altra més tècnica que servirà per “enviar els funcionaris de la casa a formacions, rebre’n d’altres, i poder-los formar o sol·licitar ajuda tècnica específica per aquells problemes que no dominem”, ja que, tal com ha comentat Brezzo, actualment han tingut dificultats per nomenar un jutge monegasc al Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg. La comissió ja està creada des del moment de la signatura i també hi ha estat present el president de la comissió d’Exteriors monegasc, Fabrice Notari, que aquesta mateixa tarda es reunirà amb els consellers generals d’Andorra que són membres de la comissió d’exteriors.
“Quan tots els països d’Europa voten al Consell d’Europa són quaranta veus, de les quals deu d’elles són petits països. Per tant, un 25% representa països com el nostre, com Andorra, però moltes vegades els grans -Alemanya, Espanya, França, Itàlia- tenen una capacitat de traslladar al món un missatge molt més uníson. Nosaltres també volem fer-ho, ja que som un 25% d’aquest pes”, ha remarcat Ensenyat, afegint que Mònaco ha liderat durant molts anys la reunió de presidència i parlaments de petits països europeus i es vol aconseguir acords conjunts o consens entre els candidats proposats. “Moltes vegades, la manera en què nosaltres digerim les directives europees o els problemes al món són molt similars, ens assemblem molt més i és molt interessant poder-ho fer”, defensa.
Pel que fa a l’acord d’associació, tot i que el síndic ha advertit que no n’han parlat “perquè no estem en la mateixa situació”, Brezzo ha explicat els motius que van portar al fet que Mònaco no pogués tirar endavant amb la negociació: “No som nosaltres que vam aturar les negociacions amb Europa, és la Comissió Europea que, en el marc del mandat que li va donar la Unió Europea, les quatre llibertats no podien aplicar-se al Principat de Mònaco”. Això és degut a que Mònaco té “un control sobre la instal·lació de les persones i les empreses, més enllà que tinguem el fet de la prioritat nacional dels monegascs que està inscrita en la nostra constitució”. Brezzo defensa que tots els estudis han mostrat que, des del punt de vista jurídic, no podien signar l'acord sense afectar la mateixa constitució, amb la necessitat de modificar-la. Preguntat per la situació andorrana, el president reconeix que “no conec suficientment el sistema andorrà per valorar-ho, però és veritat que fins i tot per Mònaco hi hauria hagut avantatges, tot i que hi havia problemes jurídics per signar-lo”.
“No puc pronunciar-me sobre el Principat d'Andorra sobretot abans d'un referèndum, aquest intercanvi que hem vingut a fer avui, és per intercanviar les nostres experiències per poder treure’n les conseqüències en funció de les nostres especificitats. També vigilem l'acord d'associació, ja que en algun un moment tornarem a reiniciar les discussions amb la Unió Europea. És per aquest motiu que és important de conèixer l'experiència andorrana i veure quina posició adoptareu”, ha finalitzat, destacant la qüestió de l’acord d’associació com una de les motivacions que han portat a la creació d’aquesta comissió bilateral.
Comentaris (9)