Una llei amb perspectiva de gènere i sobre els drets de la dona permetrà despenalitzar l’avortament

Una delegació andorrana liderada pels ministres Baró i Tor va ser a principi de mes al Vaticà per reunir-se amb el secretari per a les Relacions amb els estats de la Santa Seu i així agilitzar de manera consensuada els canvis legals que s’hagin de fer al Principat

Pietro Parolin, secretari d'Estat de la Santa Seu, durant la seva visita a Andorra el setembre del 2023. SFGA

Una llei amb perspectiva de gènere i sobre els drets de la dona que incorporarà una disposició per modificar el Codi penal hauria de ser el marc legal que serveixi per despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs. No hi ha una data per tenir el projecte de llei embastat, però el repte del ministeri de Relacions Institucionals és donar-li un impuls molt important aquest 2025. D’aquí que fa pocs dies una delegació ministerial andorrana acudís al Vaticà per exposar el full de ruta marcat.

Els ministres Ladislau Baró i Imma Tor, titular dels Afers Exteriors, van encapçalar la delegació juntament amb l’ambaixador d’Andorra a la Santa Seu, Carles Àlvarez. Tots tres es van reunir amb el secretari per a les Relacions amb els estats del Vaticà, monsenyor Paul R. Gallagher, que seria l’equivalent al ministre d’Exteriors de l’estat eclesial alhora que és la mà dreta del secretari d’Estat i número 2 del Vaticà, Pietro Parolin, que per Meritxell del 2023 ja va ser a Andorra i va marcar les línies a seguir. 

La delegació es va trobar amb Gallagher el 5 de febrer al Vaticà, tal i com ha avançat ‘Diari d’Andorra’, i segons fonts consultades per l’Altaveu els titulars ministerials andorrans van buscar en el secretari per a les Relacions amb els estats de la Santa Seu la complicitat per poder impulsar el projecte de llei que haurà de tenir l’aval del Vaticà, atès que en cap cas es pretén posar en perill l’estructura institucional del Principat i “fer compatible el dret a la vida amb la despenalització de l’avortament és d’extrema complexitat”, han recordat les fonts.

En tot cas, la delegació encapçalada per Baró i Tor hauria posat sobre la taula de Gallagher les darreres consideracions que a petició del Govern d’Andorra ha anat fent el doctor en Dret per la Universitat Pontifícia de Comillas i expert en bioètica Federico de Montalvo. En les reflexions i les propostes jurídiques d’aquest jurista considera l’executiu que s’hauria de poder teixir un text que la Santa Seu també veiés bé. 

En tot cas, Gallagher i el seu equip haurien anotat bé les pretensions andorranes i s’hauria de poder trobar un encaix sempre que no hi hagi urgències vaticanes -el papa Francesc està ingressat afectat de problemes respiratoris i té 88 anys- que facin ajornar el consens i l’encaix que se cerca amb Andorra, on un membre de l’Església catòlica n’és el cap d’Estat.