“Per a nosaltres, l’acord d’associació ha estat una història d’èxit”

La ministra d’Afers Exteriors de Liechtenstein, Dominique Hasler, destaca que, 30 anys després de signar el conveni, l’economia s’ha multiplicat per dos gràcies a tenir accés al mercat únic sense que això hagi suposat una pèrdua de sobirania en àmbits com la immigració, la seguretat o la inversió estrangera

Un moment de la taula rodona celebrada amb la ministra d'Afers Exteriors de Liechtenstein, Dominique Hasler.

La ministra d’Afers Exteriors, Educació i Esports de Liechtenstein, Dominique Hasler, ha posat en relleu que, almenys pel que fa a l’experiència del seu país, integrar-se, via un acord d’associació amb la Unió Europea, a l’Espai Econòmic Europeu ha estat positiu. La política centreeuropea ha destacat que, en aquests 30 anys, l’economia “s’ha multiplicat per dos” i ha posat en relleu que “sense això, no hauríem tingut aquest èxit”. A la vegada, ha valorat de forma positiva el document que ha tancat Andorra amb l’organisme comunitari. 

La titular d’Exteriors del país centreeuropeu es troba de visita a Andorra, on aquest matí ha mantingut una reunió de treball amb la seva homòloga, Imma Tor; el cap de Govern, Xavier Espot; i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba. Posteriorment, i conjuntament amb dos altres representants del seu executiu, l’ambaixador Pascal Schafhauser i la directora adjunta de la Unitat de Coordinació de l’Acord amb l’Espai Econòmic Europeu, Romina Schobel, ha participat en una taula rodona durant la qual ha desglossat l’experiència del conveni que, ara fa 30 anys, van tancar amb l’organisme comunitari.

La ministra d’Exteriors ha destacat que signar l’acord “ha estat un dels passos més importants que hem fet en favor de la nostra sobirania” i ha apuntat que, lluny de perdre una part, ha sortit reforçada tot podent mantenir un control sobre el sistema migratori o la inversió estrangera en immobles

I aquesta, ha deixat clar, ha estat positiva, en el que s’ha d’interpretar com a un clar missatge cap a Andorra. “Des que ens vam unir, al nostra economia s’ha multiplicat per dos”, ha afirmat. I en això, ha manifestat, ha estat clau tenir “un accés igualitari al mercat únic, que ens ofereix més de 400 milions de consumidors. Hasler ha indicat que “ser un soci proper de la UE ha estat positiu” i que “sense l’accés al mercat únic, nosaltres, que estem orientats a l’exportació, no hauríem tingut aquest èxit”.

La ministra ha desgranat aquesta millora amb diferents dades. En aquest punt, ha apuntat que Liechtenstein s’ha convertit en un país que dona feina a moltes persones de la regió. “Hi ha 20.000 que venen a treballar cada dia”, ha apuntat. Això també és gràcies a una economia que “s’ha diversificat”, tot especialitzant també en àmbits com ara el sanitari o el de la construcció. Hasler ha manifestat que “tenim moltes PIMEs que són l’esquelet de la nostra economia i hem pogut trobar nínxols en els quals ens hem convertit en líders mundials”.

En tot cas, ha reconegut, no va ser un procés senzill. Ha recordat que també es va celebrar un referèndum, just una setmana després que Suïssa, en canvi, refusés un acord similar. “Vam tenir un fort debat per veure si volíem o no ser membres”, ha explicat, tot indicant, però, que això no necessàriament ha de ser negatiu. “Sempre és positiu tenir-lo per saber els avantatges i els inconvenients”, ha comentat. A la vegada, però, ha remarcat que, almenys per l’experiència del seu país, “per a nosaltres ha estat positiu, perquè els avantatges sempre han estat moltes més que els inconvenients”.

Ara, en canvi, els dubtes d’aquells moments previs al referèndum, s’han esvaït. La ministra ha explicat que, actualment, les enquestes “ens diuen que la gran majoria de la població i dels sectors econòmics estan satisfets”. Així, s’ha passat del 55% dels favorables a l’acord que van votar sí a la consulta a un 80%. “Per a nosaltres, ha estat una història exitosa. Ens ha donat l’oportunitat de tenir accés al mercat únic i de créixer”.

Reunió del cap de Govern, Xavier Espot, amb la ministra d'Afers Exteriors, Educació i Esports de Liechtenstein, Dominique Hasler. SFGA/CEsteve

I això, ha assegurat, sense perdre sobirania. Al contrari, entén la ministra que, després de tot el procés, “des de la nostra perspectiva, ens ha ajudat a reforçar-la i, també, a tractar temes de seguretat”. L’acord tampoc hauria suposat, segons Hasler, cap daltabaix migratori a Liechtenstein. “Tenim una reglamentació que ens ha ajudat a tractar-ho tot”, ha informant, mentre que l’ambaixador Schafhauser ha completat l’exposició indicant que “en 30 anys no ens han fet tocar ni una coma”. Per això, la ministra d’Exteriors ha destacat que signar l’acord “ha estat un dels passos més importants que hem fet en favor de la nostra sobirania”. A preguntes del públic, l’ambaixador també ha indicat que el conveni no ha de frenar la possible limitació de la inversió estrangera en immobles. “Abans del 95 no es podien compar propietats immobiliàries si no eres resident o tenies la ciutadania. Ara, encara tenim aquest sistema. La restricció segueix en vigor”, ha explicat.

Sobre l’acord assolit per Andorra, ha apuntat que “les negociacions han estat diferents i les conclusions no són les mateixes”. Malgrat això, ha afirmat que “trobem aspectes que són similars i hi ha una bona base”.

ALTRES ENTESES

L’acord d’associació ha centrat bona part de les reunions mantingudes aquest divendres -a la tarda està previst que Hasler es trobi amb la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, i amb la de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol. Tot i això, també s’han abordat altres àmbits de cooperació. Entre ells, segons ha explicat la ministra d’Exteriors, Imma Tor, la col·laboració “cultura i econòmica”. En aquest sentit, es preveu organitzar enguany una trobada entre les cambres de comerç de tots dos països. Des de Liechtenstein, a més, s’ha volgut agrair a Andorra el suport i la informació que se’ls ha facilitat en el marc del procés d’adhesió de país centreeuropeu al Fons Monetari internacional.