“La fiscalia anticorrupció espanyola em va prometre un paradís si mentia sobre BPA i Banco Madrid”

Un dels clients veneçolans del banc andorrà en resolució explica davant el Congrés espanyol “el calvari” pel qual l’han fet passar durant pràcticament una dècada algun fiscal i alguns policies del país veí per mirar d’aconseguir dades bancàries dels Pujol o anar en contra d’algunes empreses

Nervis Villalobos en la compareixença al Congrés espanyol.
Nervis Villalobos en la compareixença al Congrés espanyol. CONGRESO DE LOS DIPUTADOS

“Se’m va oferir la nacionalitat espanyola, protecció, se’m va obrir un paradís davant meu si era capaç de mentir sobre Banco Madrid i Duró Felguera. I el paradís es va convertir en un calvari.” És una de les frases que ha pronunciat l’enginyer elèctric, viceministre veneçolà d’Energia fins al 2006, i més tard client de Banca Privada d’Andorra (BPA) Nervis Villalobos davant el Congrés espanyol en el marc de la comissió que mira de treure l’entrellat de la denominada ‘Operació Catalunya’ i la seva important derivada andorrana.

Villalobos, com altres ciutadans veneçolans, va tenir els comptes bloquejats una temporada a BPA per part de les autoritats judicials andorranes que sospitaven d’irregularitats. Després d’una investigació notable, van considerar que no hi havia indicis de blanqueig i van alliberar els comptes. Curiosament, ha explicat Villalobos als diputats que li han fet preguntes, just després de la intervenció de Banco Madrid i BPA es van tornar a bloquejar comptes de veneçolans encara que molts d’ells ja havien mogut els diners. Totalment o parcialment. L’enginyer veneçolà establert a Madrid des de fa una dècada ha descrit el que per a ell és “un calvari”

Bonifacio Díez Sevillano li hauria dit a veure “si els meus amics de la BPA em podien aconseguir informació del senyor Pujol”. “Tot el meu calvari va començar perquè tenia comptes a BPA i Banco Madrid”, ha remarcat Villalobos

Va estar pràcticament un any -en dues etapes- empresonat a Soto del Real, on va coincidir amb Joan Besolí, Sandro Rosell o Jordi Pujol júnior, l’únic moment en la seva vida que ha conegut un membre de la família Pujol sobre qui la policia espanyola, en concret l’exagregat d’Interior de l’ambaixada espanyola a Andorra Bonifacio Díez Sevillano, li va reclamar dades. Segons Villalobos, Díez Sevillano, que el va contactar diversos cops i amb el qual van mantenir diverses trobades sempre en hotels, li hauria dit a veure “si els meus amics de la BPA em podien aconseguir informació del senyor Pujol”

Però l’enginyer ha assegurat que no tenia amics a BPA i només alguns coneguts. Essencialment un, el sotsdirector de l’àrea internacional del banc que era amb qui feia els tractes bancaris com a client que era. Durant la compareixença, Nervis Villalobos ha exposat sense embuts a tots els llocs, a totes les jurisdiccions, on tenia comptes corrents, i ha parlat de tots les causes que se li han obert, encara que considera que són essencialment prospectives. De fet, l’empresonament que va viure, de nou mesos primer, i de dos mesos i mig després separats per cinc setmanes de llibertat, va ser declarat inconstitucional.

L’interès de la compareixença de Villalobos al Congrés espanyol ha tingut dos focus essencials: la vinculació de Veneçuela i Podemos i el fet que l’enginyer i anterior viceministre d’Energia veneçolà fos client de BPA i Banco Madrid. De fet, Villalobos, que s’ha considerat víctima d’una “persecució” que ha afectat també el seu entorn -esposa, filla, advocat, col·laboradors…-, ha reconegut que “tot el meu calvari va començar perquè tenia comptes a BPA i Banco Madrid”. I ha arribat a dir que a principi de març, encara no un any després de la intervenció, ja es tenia informació dels comptes al detall per poder-lo acusar de tot. “La informació que s’ha extret dels comptes de BPA ha servit per moltes coses”, ha lamentat. I el fiscal anticorrupció espanyol José Grinda les tenia totes sobre la taula.

“Jo he estat un dany col·lateral”, ha manifestat tot explicant que el propi Sepblac espanyol li va dir que tot allò que figurava als seus comptes amb la filial espanyola de BPA, i que va obrir entre 2011 i 2012, “era tot correcte”. “I pocs dies abans de la intervenció em diuen que estic blanquejant dins de Banco Madrid i quan demano se’m diu que tot venia des dels Estats Units”. Per això va viatjar a Amèrica, “perquè vaig començar a treballar per saber què estava passant” perquè quan va començar a demanar “em van dir coses estranyes” com per exemple que tenia comptes amb 50 milions de dòlars “quan no n’hi tenia ni cinc milions”.

GRINDA

Nervis Villalobos ha parlat força de Bonifacio Díez Sevillano i dels fiscals anticorrupció José Grinda i Juan José Rosa. Sobretot del primer dels dos representants del ministeri públic. L’enginyer veneçolà ha exposat tot de contactes amb l’exagregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra que el va anar encaminant perquè viatgés a Espanya a trobar-se amb Grinda. Primera cosa que el va sobtar? Només arribar a l’aeroport ja l’esperava la policia. Com si d’algú perillós es tractés. No se li va posar bé la situació. Però va acudir a parlar amb el fiscal anticorrupció.

Grinda va demanar a Villalobos si estava disposat a col·laborar amb la fiscalia com havia fet amb la policia. El client veneçolà de BPA es va limitar a escoltar i aquí va ser quan el fiscal anticorrupció li va demanar ser testimoni de càrrec contra Banco Madrid i Duró Felguera, una empresa espanyola que contractava els serveis d’enginyeria de Villalobos i per la qual, en certa manera, havia obert compte a la filial espanyola de BPA. El veneçolà hauria dit a Grinda que “no tenia res que aportar. I no pensava inventar allò que no sé”.

“Em volien de testimoni de càrrec contra Banco Madrid i Duró Felguera. Els vaig dir que no tenia res que aportar i que no pensava inventar allò que no sé. Grinda va perdre el control, va donar dos cops de puny a la taula i em va dir que m’atengués a les conseqüències, que passaria de testimoni a investigat i que acabaria a la presó. I dues vegades es va complir”

Davant d’això Grinda “va perdre el control, va donar dos cops de puny a la taula i em va dir que m’atengués a les conseqüències, que passaria de testimoni a investigat i que acabaria a la presó. I dues vegades es va complir”, ha advertit un Villalobos que ha explicat que en altres casos de difícil digestió també s’ha trobat al davant Grinda, que també hauria actuat contra altres veneçolans instal·lats a Espanya. També ha tingut gairebé sempre enfront i en contra l’agent de policia 111.129, ha explicat Villalobos.

El compareixent davant la comissió d’investigació sobre l’‘Operació Catalunya’, que també s’ha referit a la fiscalia andorrana i a la UIFAnd, ha afirmat sempre en relació amb anticorrupció espanyola que “les actuacions de la fiscalia ha estat persecutòria i fora de l’Estat de dret”, i malgrat que ha assegurat que encara confia en la justícia espanyola, sobretot en les altes instàncies, també ha deixat clar que “no tinc cap dubte” que ha estat víctima d’una “investigació prospectiva”, entre altres coses perquè els informes de la unitat de delictes econòmics i fiscals de la policia espanyola (UDEF) “són falsos perquè es manipulen”.

Nervis Villalobos ha explicat entre altres coses que les fiscalies espanyola i americana mantenien contactes i ha defensat que el seu patrimoni prové dels seus treballs de consultoria. “Qualsevol causa que s’ha obert contra mi per blanqueig s’ha justificat dient que els diners els vaig blanquejar en la meva casa de la Moraleja (Madrid). Una casa que vaig comprar a través d’una hipoteca. Com es pot blanquejar així?”, s’ha demanat. I ha clamat clar i alt: “Han utilitzat tota la força de l’Estat contra una persona per fer-la confessar”, assegurant que haurien arribat a dir que li buscarien les pessigolles “fins que canti, perquè té molt per cantar”.

Comentaris (5)

Trending