L’intercanvi internacional de dades de cotxes que hagin comès infraccions serà una realitat

L’acord amb la UE inclou una directiva que si el pacte tira endavant caldrà implementar i en cas que es digui ‘no’ a l’associació amb Europa tant Espanya com sobretot França fa temps que proposen convenis per tenir accés als titulars de matrícules infractores

Un radar en una carretera espanyola. arxiu

L’intercanvi internacional de dades de cotxes, essencialment matrícules, que hagin comès infraccions serà una realitat a mitjà termini. Amb associació amb Europa o sense. El que és clar és que l’acord negociat amb la Unió Europea (UE) inclou una directiva que seria d’aplicació en el cas que s’acabi aprovant el pacte negociat amb la Comissió Europea que faria que qualsevol país comunitari pugui reclamar les dades associades a una determinada matrícula que hagi comès una infracció en el seu territori. Evidentment, Andorra podrà fer el mateix a la inversa.

I si l’acord amb la UE no acaba reeixint, la pressió d’Espanya i de França serà tal que com a mínim respecte d’aquests dos països també caldrà intercanviar dades relacionades amb infraccions de trànsit. Així ho han explicat el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea (UE), Landry Riba, durant la reunió pública celebrada aquest vespre a Canillo. Un jove assistent s’ha interessat per la qüestió i els dos mandataris governamentals han explicat com està la situació.

“Hi ha una directiva europea que permetrà l’intercanvi”, han admès els dos dirigents executius. Fins i tot en el cas que es digui que ‘no’ a Europa tant Espanya com especialment França fa temps que han posat sobre la taula de les autoritats andorranes “propostes de conveni més restrictives que difícilment podrem evitar”. Espot ha assegurat, encara que quedi malament dir-ho, ha explicat, que “la capacitat” de pressió o d’influència espanyola o francesa és tal que “difícilment pots dir que no” a determinades demandes.

“Hi ha una directiva europea que permetrà l’intercanvi”, han admès Espot i Riba; i si no hi ha acord finalment amb Europa, damunt la taula hi ha “propostes de conveni més restrictives que difícilment podrem evitar”

El cap de Govern ha explicat que França fa anys que ha fet “una proposta de conveni” i que, justament, el fet d’estar negociant l’acord d’associació amb la UE ha permès frenar les intencions franceses atès que “la directiva europea és més laxa” i es va demanar a les autoritats franceses que fins que no s’acabés tot el procés amb Brussel·les se sigués flexible. “Ens interessa més la directiva”, ha admès en explicacions a l’Altaveu Landry Riba. Cert és, però, que si hi ha acord la directiva “l’haurem d’implementar”.

El secretari d’Estat ha ressaltat el fet que és una directiva bidireccional. És a dir, els països comunitaris podran demanar dades de vehicles andorrans. Però Andorra també podrà exigir el pagament de les infraccions de qualsevol vehicle comunitari hagi comès en territori andorrà. Landry Riba ha al·ludit a una “qüestió de reputació” que fa, també, que no es pugui evitar gaire temps més l’intercanvi de dades. De fet, tots els països comunitaris s’intercanvien dades entre ells.

Qualsevol país comunitari enviarà a l’autoritat andorrana en matèria de trànsit -Mobilitat o el departament d’Economia, o la policia, caldrà definir-ho- una matrícula infractora i s’haurà de respondre amb les dades bàsiques perquè el país demandant pugui fer arribar la multa on pertoqui. Andorra podrà fer el mateix. El conveni proposat per França seria més exigent, tot i que Riba no n’ha donat detalls concrets. Sí que ha posat exemples genèrics o que no necessàriament responen a la realitat.

Així, per exemple, explicat que es podria arribar a plantejar que no només s’hagi d’aportar una determinada informació amb la qual el país requerint s’hagi d’espavilar. Sinó que es podria reclamar i que això s’inclogués en un conveni internacional que Andorra, l’autoritat andorrana, hagués de fer la gestió de cobrament per compte de l’autoritat que tingués interès percebre la multa o que fos, vaja, el país finalment emissor de la sanció.