El tema ha estat posat sobre la taula durant la compareixença del cap de Govern i del secretari d’Estat pels Afers Europeus, Landry Riba, davant la comissió d’exteriors del Consell General. El president del grup socialdemòcrata, Pere López, ha preguntat justament pels aspectes de la negociació vinculats a les polítiques socials. I en aquest punt, específicament, per les ajudes en cas d’atur. Davant aquest comentari, Espot ha volgut assegurar que el sistema existent al país, la prestació per desocupació involuntària, és perfectament “homologable”.
“Entenc que vostès [el PS] defensin un subsidi contributiu i nosaltres pensem més en una prestació com la que té Luxemburg. Si no en tinguéssim cap, sí que suposaria una dificultat per a la signatura de l’acord”, ha comentat el màxim responsable de l’executiu. En canvi, amb l’actual, impulsada justament pel Govern socialdemòcrata, ja n’hi hauria prou segons el líder ‘taronja’.
Espot, però, sí que ha reconegut que “per obtenir l’aval d’alguns Estats haurem de resoldre qüestions bilaterals”. Es referia específicament a Espanya que “ens va transmetre la preocupació pels seus nacionals que es queden sense feina i han de marxar”. L’ha considerat una “reivindicació legítima” i ha apuntat que “hi treballem”.
Ara, ha explicat, “ja estem en posició de tenir una posició concreta”. Falta, però, tancar-ho “tècnicament” i aquesta feina es confia que pugui estar enllestida les pròximes setmanes. A partir d’aquí, és quan es traslladaria a les autoritats espanyoles.
Espot ha confiat que la proposta resoldrà el problema. Tot i això, ha recordat que caldrà encara negociar-la amb Madrid. I que un cop tancat aquest procés, “Espanya estarà disposada a donar suport a algunes especificitats andorranes”, davant la Unió Europea.
Comentaris (15)