Els ucraïnesos que ja han arribat o han d'arribar estaran legalment en el país gràcies a la Llei 4/2018 de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries que es va fer pel conflicte sirià. Així ho ha confirmat el ministre Portaveu, Eric Jover, i la ministra d'Afers Socials, Judith Pallarés, que ha confirmat que ja tenen comptabilitzat 62 dues persones, majoritàriament per tenir familiars o amics residint a Andorra. A més, han explicat el protocol que se seguirà i que comença amb un registre.
En la seva inscripció s'haurà de detallar, com ha puntualitzat la ministra, "la informació relativa a la identitat, el número de passaport, data d'arribada i si tenen alguna persona de contacte o domicili de referència". A partir d'aquí, s'estudiarà cas per cas quines són les necessitats a cobrir -educació, sanitat, allotjament, alimentació, etc.-i poder regularitzar la seva acollida. En aquest sentit, Jover ha obert diferents vies: la de pròpia llei i les d'immigració, com pot ser reagrupació familiar, entre altres.
"En el registre s'ha de detallar la informació relativa a la identitat, el número de passaport, data d'arribada i si tenen alguna persona de contacte o domicili de referència"
Una tasca que Pallarés ha reiterat que realitzarà conjuntament amb altres ministeris, així com amb el suport de les agrupacions i institucions que s'han mobilitzat fins ara, com és el cas del consolat honorari o l'associació d'ucraïnesos, entre altres. Tot i això, ha insistit en la necessitat de fer el registre per poder actuar des de l'executiu i poder resoldre allò que calgui.
De forma paral·lela s'ha creat un fons solidari per contribuir a les dificultats d'allotjament i manutenció, així com un correu electrònic per aquelles persones que vulguin oferir ajuda.
Precisament des de l'esclat del conflicte bèl·lic s'ha posat sobre la taula la possibilitat de crear una llei específica d'asil. Sobre aquest punt, Jover s'ha mostrat contundent i ha assegurat que "amb el marc jurídic de protecció temporal i transitòria és suficient. Aquest no és el moment més adequat" i ha descartat que es faci durant aquesta legislatura. En aquest sentit, ha fet referència al visat turístic que els permet estar 90 dies al país i que els permetrà "treballar amb més tranquil·litat", però ha afirmat que mantenen contacte permanent amb organismes internacions, sobretot amb l'Agència de l'ONU pels Refugiats, per valorar la situació i la fórmula de poder ajudar.
Amb aquest text, es preveu que els ucraïnesos que han marxat del seu país pel conflicte bèl·lic es puguin estar al país durant dos anys i contempla la possibilitat de que treballin durant la seva estada.
Comentaris (10)