Espot no ha negat que, en el marc del suport que es dona en la negociació per l’acord d’associació, el govern espanyol vol aprofitar per pressionar. Es considera que la protecció social que poden tenir els seus nacionals al país quan es queden sense feina és insuficient. Especialment, si decideixen marxar al seu país. Llavors, i així ho ha admès el cap de l’executiu, no tenen dret a cap prestació. Una situació que des de Madrid es creu que cal corregir.
“En les converses, que són preliminars però no definitives, ens han dit que el sistema que tenim és insuficient”, ha reconegut el cap de Govern que, però, ha afirmat que “això no vol dir que ens estiguin demanant un subsidi d’atur ni que haguem d’anar cap aquí”. Ara bé, sí que “ens reclamen un pas endavant i un esforç addicional”.
Espot ha apuntat que “estem disposats a buscar fórmules que siguin sostenibles pel país i que suposin una cobertura per a persones que marxen del país”. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que altres països de la mateixa Unió Europea, com ara Luxemburg, ja disposen de sistemes similars a l’andorrà. És a dir, de prestacions no contributives.
“Podem trobar un terme mitjà on tothom s’hi trobi còmode”, ha manifestat. Aquest hauria de permetre, ha indicat que “no haguem de renunciar al nostre sistema de protecció social tal com l’entenem” però, al mateix temps, acontentar les exigències de les autoritats espanyoles en el marc del futur acord d’associació.
Comentaris (20)