Les enquestes les encapçala el mandatari actual. Emmanuel Macron, candidat a la reelecció, que obtendria el 27 per cent dels vots, segons les darreres enquestes d’intenció de vot. El segueix Marine Le Pen, del partit d’extrema dreta Agrupació Nacional. La candidata ha retallat distàncies en els darrers dies amb Macron, i aconseguiria, segons les enquestes, el 23 per cent dels vots. En tercer lloc se situa la figura que representa l’esquerra, Jean Luc Melenchon, que aglutinaria el 17 per cent dels sufragis.
Macron, molt segur de les seves possibilitat, no va anunciar la seva candidatura fins al 3 de març, un dia abans de la data límit, quan la invasió russa d’Ucraïna, que, com a mandatari europeu, ha hagut d’afrontar, ja havia començat. El seu paper en la gestió/mediació de la crisi russoucraïnesa el va enlairar fins a un 25 per cent d’intenció de vot al febrer i va superar el 30 per cent del vot a inicis del mes passat. Aquest divendres s’havia estabilitzat al voltant del 27 per cent.
Marine Le Pen lidera des de fa anys un procés per intentar desestigmatizar el partit, incloent-hi un canvi de nom amb un matís semàntic significatiu que pretén fer-lo més inclusiu, de Front a Reagrupament. S'ha desmarcat del seu pare, l'històric líder ultradretà, Jean-Marie Le Pen, i ha recorregut i s’ha fet present en zones de forta concentració industrial desballestada, a la perifèria de les grans ciutats i a les ciutats mitjanes.
Ha entès com ningú com recollir i articular els malestars socials sorgits de la fractura territorial. S’ha trobat i reunit amb treballadors i treballadores víctimes de tancaments o deslocalitzacions d’empreses prometent gratuïtament, si cal, nacionalitzar-les. Ha obtingut resultats electorals rellevants com el triomf a les eleccions europees del 2019 i l’alcaldia de Perpinyà, al juny del 2020 i ha suavitzat i edulcorat molt el seu discurs, al contrari del sempre histriònic, Jean-Luc Mélenchon.
El programa de la UP, proposa una ruptura amb l’ordre polític i socioeconòmic
Després d’obtenir un meritori 19,6% dels vots en les eleccions del 2017 al capdavant de La France Insoumise, Mélenchon presenta de nou candidatura amb la Union Populaire (UP), formació situada clarament a l’esquerra d’una socialdemocràcia que va a la deriva. El programa de la UP, ‘L’avenir en commun’, proposa una ruptura amb l’ordre polític i socioeconòmic: canvi de Constitució, planificació ecològica, redistribució del poder i de les riqueses; en definitiva, una Sisena República. Les innegables capacitats del candidat insubmís i del seu equip, així com l’articulació de les energies entre activistes, intel·lectuals i militants, han fet de la campanya de la UP la més dinàmica entre les esquerres. És l'únic candidat que ha tingut suport electoral a Andorra, amb la creació d'un grup a les xarxes socials. Va reunir, segons els organitzadors, 25.000 persones en un míting a Tolosa.
Per altra banda, els sondejos apunten a una caiguda històrica dels suports al Partit Socialista i als Verds en l'elecció presidencial d’aquest diumenge. Per a molts, un dels mèrits de l’expresident François Mitterrand va ser aconseguir aglutinar el vot d’esquerres. Quatre dècades després, l’esquerra francesa es presenta a l’elecció presidencial més fragmentada que mai i sense opcions d'aconseguir la presidència que va ostentar per darrera vegada François Hollande. Es consolida la seva descomposició. Les darreres enquestes donen a la candidata socialista i alcaldessa de París, Anne Hidalgo un insignificant 2,5 per cent.
Al costat dels grans partits han sorgit o han guanyat suports formacions radicals
La candidata dels Républicains, el partit fundat per Nicolas Sarkozy, Valérie Pécresse tenia divendres un 9,5 per cent, insuficient per anar a la segona volta. Sarkozy no ha aparegut en cap míting de Pécresse i qualsevol esment al seu cognom ha provocat xiulets per part dels assistents. Al costat dels grans partits han sorgit o han guanyat suports formacions radicals com el Nou Partit Anticapitalista, liderat per Philippe Potou, sindicalista de la CGT –que proposa l’expropiació de grans empreses i limitar la jubilació als 60 anys–, o Lutte Ouvrière (LO), un partit comunista històric a França –sempre minoritari– amb Nathalie Arthaud com a candidata. LO proposa fixar els salaris i les pensions a un mínim de 2.000 euros nets i permetre als migrants viure i treballar lliurement a França. Els sondejos els atorguen un 0,5% dels vots a cadascú.
Comentaris (5)