El polític alemany, president de la delegació del Parlament europeu per la cooperació nòrdica, relacions amb Suïssa i Noruega i amb el comitè parlamentari mixt entre la UE i l’Espai Econòmic Europeu, ha servit per copsar l’estat de les negociacions per l’acord d’associació. Oficialment, Schwab ha tingut bones paraules, per exemple, valorant de forma positiva el fet que hi hagi un pacte entre les forces andorranes per tenir una “posició conjunta”. La inquietud, però, l’ha generat els comentaris fets en la trobada amb els consellers generals de la comissió d’Exteriors amb relació a un dels punts més espinosos del procés: la lliure circulació de persones.
Davant els mitjans, i preguntat directament sobre com es pot desllorigar les converses que han de començar a la tardor sobre la seva aplicació a Andorra, el parlamentari europeu ha volgut posar en relleu que l’organisme comunitari “respectarà les peculiaritats tècniques, geogràfiques i polítiques” del Principat. I ha indicat que és factible “assolir un acord” malgrat admetre que serà una tasca complicada.
I és que, recorda, la lliure circulació de persones “és un dels principis fonamentals” de la Unió. I, per tant, no serà senzill que es pugui renunciar, ni que sigui de forma temporal, a ell amb una excepció per Andorra. Caldran, ha avisat, “bons arguments”. I més encara si, en canvi, es vol que els nacionals del país sí que en puguin gaudir d’aquesta mobilitat a tot l’entorn comunitari.
En aquest sentit, Schwab ha recordat que una altra clau bàsicament de la normativa de la UE és “la no discriminació”. Per tant, hi ha el risc que una excepció per a Andorra pugui comportar que Estats de similars característiques, com ara Malta o Xipre, també la demanin, fet que ja seria més complicat d’embastar.
Per tant, ha reiterat, Andorra hauria d’emprar “bons arguments”. Molt bons. Tants que, de la conversa mantinguda, alguns consellers generals, en especial de la majoria, han sortit visiblement preocupats, segons fonts properes a la comissió. Els hauria deixat clar que la Unió Europea “té les seves regles”. I aquestes podrien implicar haver d’acceptar la lliure circulació de persones, fet que suposaria posar fi al sistema de quotes d’immigració, un punt que, fins ara, sempre s’ha considerat una línia vermella en la negociació.
Altres fonts consultades per Altaveu també admeten que, de la trobada, “no es pot treure una visió especialment positiva”, en especial pel que fa a aquest punt. La sensació és que Schwab no ha donat gaires esperances d’èxit a la posició mantinguda per Andorra. I, malgrat això, es vol valorar que en la trobada l’europarlamentari s’ha mostrat “cooperatiu” i que la mateixa també ha servit perquè “ens coneguin més”.