Europa reconeix el certificat ‘a precari’ de vacunació andorrà per transitar pel seu territori

La Comissió Europea ha establert una fase de transitorietat fins al 14 d’agost data en la qual el Principat hauria de tenir adequat el seu propi QR o si més no tindrà l’apadrinament de França

Un model, en una de les pantalles de la sala de compareixences del Consell, del document que Andorra aspira a expedir en breu.
Un model, en una de les pantalles de la sala de compareixences del Consell, del document que Andorra aspira a expedir en breu. Toni Solanelles

El certificat ‘a precari’ de vacunació que ara per ara emet l’administració andorrana té el reconeixement de les institucions europees per poder transitar per tot el territori de la Unió (UE). Això no treu que alguns països, per poder accedir en ells, demanin altres elements, com pot ser una PCR negativa. Així ho han explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el secretari d’Estat de Transformació Digital, César Marquina, en una compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat.

Marquina ha explicat que divendres Andorra i altres països tercers van mantenir una trobada amb representants de la Comissió Europea en relació amb el denominat passaport verd o passaport Covid, una vegada el dia abans ja se n’havia publicat oficialment el reglament que en fixa les característiques i els requisits. Ara, l’administració andorrana treballa perquè la UE reconegui (el terme concret seria adeqüi) el codi QR que ha d’agilitar tot el procés. Altres països membres es troben en la mateixa situació. Fins al 14 d’agost hi ha com un període de transitorietat. I es podrà transitar “amb tot el que tinguem” perquè “és vàlid”, segons el ministre.

En breu es passarà a expedir un nou document que agafarà el relleu al certificat actual, que el conseller general socialdemòcrata Jordi Font ha qualificat de “fotocòpia” o “precari” i que anant més enllà, el propi Martínez Benazet ha qualificat de “cutre”, “de broma” o “senzill”

Com que no estava clar l’escenari, ni està clar que Andorra tingui adequat el seu codi QR abans del 14 d’agost, per això es va demanar l’“apadrinament” de França. El terme l’ha usat el propi Marquina, que ha explicat que el reglament ja possibilita que estats membres aixopluguin països tercers. Mònaco també ha demanat, més recentment que no pas el Principat fins i tot, el suport de França. Tot plegat portarà en breu a expedir un nou document que agafarà el relleu al certificat actual, que el conseller general socialdemòcrata Jordi Font ha qualificat de “fotocòpia” o “precari” i que anant més enllà, el propi Martínez Benazet ha qualificat de “cutre”, “de broma” o “senzill”.

En tot cas, almenys fins al 14 d’agost, seran bons els certificats que expedeixi l’administració andorrana. I que es poden recollir després de la segona dosi, en el mateix moment de rebre-la, o a l’Oficina Covid o els centres d’atenció primària. Quan hi hagi alguna evolució que faci imperatiu canviar el certificat s’anunciarà amb temps. Perquè en unes setmanes s’incorporarà el codi QR. Molt probablement, primer serà el ‘cedit’ per França i, més endavant, tindrà reconeixement l’andorrà. “El procés serà menys llarg amb França”, ha reconegut Marquina.

El secretari d’Estat ha deixat clar que “el certificat serveix per acreditar una situació sanitària personal i per accelerar els tràmits, especialment amb el QR”, en les zones duaneres. Això no treu, però, que “cada país pot imposar altres elements, altres exigències”. Martínez Benazet ja ha deixat clar que Andorra no farà cap control específic a la duana, però sí que pot requerir alguna prova PCR o TMA negativa en determinades situacions, com ja s’ha anat fent fins l’actualitat. L’exigència d’una prova diagnòstica negativa és imperiosa si no es disposa del certificat de vacunació per anar a la majoria de llocs.

El ministre i el secretari d’Estat també han anunciat que l’APP salut, que serà “una extensió de la història clínica compartida” que en un primer moment, sobretot, tindrà la missió d’incloure el QR relatiu al certificat de vacunació com a element essencial, està molt avançada. “A dia d’avui existeix i està en fase de proves.” Molt aviat serà d’aplicació. L’aplicació serà d’accés lliure i per poder-la utilitzar caldrà obtenir un certificat digital.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending