Tant el vicepresident de la Comissió Europea com el màxim responsable de l’executiu andorrà, però també el ministre d’Afers Exteriors de San Marino, perquè també s’ha tancat la negociació amb els dirigents sanmarinesos, Luca Beccari, han celebrat la finalització de les converses i el resultat de la negociació. I també el treballs fets pels diferents equips negociadors. Espot ha recordat que el Consell General haurà de ratificar l’acord després de la celebració d’un referèndum vinculant i s’ha compromès a “crear l’entorn més propici perquè el ‘si’ sigui rotund”. A la cerca d’aquest suport massiu s’hi ha apuntat Šefčovič. El vicepresident de la Comissió Europea no ha aclarit en cap cas què passaria si el text no obté el suport de la ciutadania andorrana.
I això que al dirigent europeu se li ha demanat explícitament per la qüestió. Però ha sortit per petaneres ressaltant la “relació comuna que es funda”, admetent, això sí, que els executius tant d’Andorra com de San Marino han hagut d’afrontar debats intensíssims internament, però ressaltant especialment que “estem parlant d’un acord amplíssim i de gran calat”. Destacat que hi ha “arguments solidíssims” per avalar l’acord i indicat que “quan repassem els diferents capítols” el tracta tancat és “bo per Andorra i per la UE” i cal “treballar de manera única i concertada” per aconseguir que tiri endavant.
També el cap de Govern ha deixat clar que “no ens plantegem un escenari d’un no” davant “el millor acord possible”. Xavier Espot ha assegurat que cal “treballar enormement” des de l’1 de gener proper i fer “un treball de pedagogia” durant sis, set o vuit mesos per explicar als més de 80.000 ciutadans, ha dit el dirigent governamental, les “oportunitats i avantatges clars que suposa aquest acord d’associació”. El màxim responsable governamental, que s’ha aventurat a dir que un cop esclarits els dubtes que hi pugui haver, els ciutadans “donaran un suport massiu i absolutament convençuts”, ha remarcat també que l’acord “afectarà i positivament la vida quotidiana dels nostres ciutadans i ciutadanes”.
Espot, que ha assegurat que l’acord d’associació “reforça la independència i sobirania d’Andorra”, ha indicat també que el pacte segellat amb la Comissió Europea “brinda moltes més oportunitats per als andorrans que per a la UE, és una qüestió de dimensió”. El mandatari andorrà ha assegurat que es tracta d’un acord “equilibrat” que portarà al Principat “resiliència i sostenibilitat”. Šefčovič, que ha ressaltat que l’acord és “excel·lent” i “complet” per totes les parts i ha esmentat específicament l’entesa en matèria de serveis financers, ha deixat clar que “l’acord d’associació garantirà que el principi de no discriminació per motius de nacionalitat s’estengui a Andorra i San Marino”.
I aquest acord de no discriminació vol dir que els ciutadans andorrans tindran accés al mercat interior respectant “les particularitats i especificitats” i s’accedirà, per exemple, a la targeta sanitària europea. Però també caldrà respectar les nacionalitats europees i aquells foragitaments en calent que fins ara es feien de segons qui no es podran realitzar, per molt que s’hagin aconseguit avenços en matèria de circulació de persones, amb un sistema de quotes pràcticament ad hoc i unes limitacions en matèria d’antecedents penals que Andorra podria posar i que, fins ara, cap altra país tenia.
ACORD COMPLET VS SECTORIAL
El vicepresident de la Comissió Europea, que s’ha felicitat de l’acord assolit i del treball fet per les delegacions negociadores, ha explicat que després de 49 sessions de negociació s’ha tancat el període de converses per a un “acord d’associació complet; estic convençut que alguns voldrien acords sectorials, però ara això ja no és possible” i s’ha acordat un pacte “de llarg abast que constitueix una autèntica fita” per a la UE, que és tenir acords amb tots els països veïns. Per a Šefčovič, l’entesa “respon als interessos de tots dos països d’establir vincles amb la UE”.
I s’ha aconseguit un “acord de llarg abast similar al que es té amb Noruega, Islàndia i Liechtenstein en el marc de l’Espai econòmic europeu”. Més encara. “Hem anat més enllà” i el pacte assolit, respecte del qual el vicepresident de la Comissió Europea ha dit que hi ha sis mesos ara per llimar els serrells, “és el mes complet que tenim amb qualsevol país tercer”. Šefčovič ha fet referència explícita al fet que l’acord “cobrirà també als serveis financers”. En aquest sentit, el número 2 de la Comissió Europea i dirigent al qual Espot ha dedicat diversos elogis, ha recordat que l’entrada del sector financer al mercat europeu serà “gradual i dependrà que se superi una auditoria sobre la solidesa, sobre robustesa” de les entitats financeres incloses les autoritats de supervisió i assegurant que es compleix la legislació en matèria de blanqueig de capitals que s’exigeix al conjunt de la UE.
Maroš Šefčovič ha ressaltat que l’acord “beneficiarà” les dues parts, que aconseguiran un desenvolupament a nivell d’investigació, de recerca o de política social important, tenint en compte “la situació de particularitat i especificitat” que presenta un país com Andorra tot duent a terme temps d’“adaptació i períodes transitoris”.
SOCI EFICIENT
Espot, que ha parlat després de Šefčovič i abans que Beccari, ha destacat el fet que en moltes matèries hi pugui haver una integració en algunes matèries “de manera progressiva i estructurada” i ha ressaltat, com s’ha dit, que es tracta d’un acord “del tot equilibrat” que demostra que Andorra pot ser “un interlocutor, un soci eficient”. El cap de Govern, que ha parlat d’“oportunitat única”, ha ressaltat que “els estats de petita mida com a Andorra poden ser de suma importància i un paradigma cabdal”.
Per a Xavier Espot, “Andorra ha demostrat la seva voluntat inequívoca d’assolir aquesta associació” i hi ha afegit que “podem integrar en el mercat europeu diferents realitats”, diferents maneres de veure les coses que tenen el Principat i San Marino i que ara s’acosten més encara a Brussel·les. I ha garantit, s’ha esmentat ja, que el dirigent governamental andorrà lha ressaltat que l’acord d’associació “brinda moltes més oportunitats per als andorrans que per a la UE”. Una afirmació que ha fet, ho ha deixat clar, en base a la mida. “És una qüestió de dimensió”, ha sentenciat Espot.