Un estudi sense impacte en les posicions dels partits

Els resultats de l’informe reforcen tant les postures dels que estan a favor de l’acord d’associació -Demòcrates, PS, Liberals i Ciutadans Compromesos- com de Concòrdia, que considera que el treball demostra que “no hi haurà un creixement real”

Consellers generals seguint la presentació de l'estudi.
Consellers generals seguint la presentació de l'estudi. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

Quedi clar que no és cap sorpresa. La presentació de l’estudi d’impacte de l’acord d’associació no ha fet modificar la posició de les diferents forces polítiques parlamentàries. Aquelles que ja estaven a favor del conveni, mantenen que l’estudi demostra que un sí serà positiu per a Andorra i, fins i tot, valoren de forma especial el fet que sigui així en un escenari conservador. En canvi, els partits que s’hi oposen no varien aquesta posició. De fet, Concòrdia alerta que l’informe evidencia que no hi ha un creixement real de la riquesa i, per tant, “no es justifica l’esforç”.

Així, els bàndols -sempre políticament parlant- segueixen defensant els seus posicionaments, ara, cert, amb un estudi sobre la taula. Des de Demòcrates, es valora positivament “la metodologia” que es basa “en paràmetres que són evidents i no pas hipòtesis”. Al seu entendre, això aporta “serietat i fiabilitat”. I, pel que fa al fons, entén que “el balanç és més positiu que negatiu, malgrat que en un acord no es pot obtenir mai el 100% de benefici i hi ha qüestions que potser no són tan bones”.

El líder parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, també elogia un estudi que “fa un esforç d’objectivitat”. Al seu entendre, l’estudi “és un punt de partida positiu per valorar escenaris de futur”. Això sí tenint en compte que s’ha fet sense tenir en compte variables que poden passar, tant en el cas d’un resultat afirmatiu en el referèndum com en un de negatiu. I, malgrat això, considera que “dins de la neutralitat, ja dibuixa que és interessant un sí a l’acord”.

Els autors de l'estudi, durant la compareixença que han fet al Consell General.

Relacionat

“Impacte positiu” per a tots els sectors a llarg termini si s’aprova l’acord d’associació

Per al Partit Socialdemòcrata, també és un treball a tenir en compte i que pot ajudar “a convèncer la gent”. Així ho expressa la presidenta del grup parlamentari, Judith Salazar. “Ens agrada la metodologia de plantejar-se un escenari conservador per no generar massa expectatives”, ha indicat. I, malgrat això, entén que “ja ens movem en un panorama que en el pitjor dels casos és positiu i, per tant, tot el que vingui després són millores”. A banda, també valora el fet que “contrasta amb dades objectives el tema de la immigració i la seguretat, davant discursos que les vinculen i que són devastadors”.

De forma similar s’expressa la presidenta de Liberals, Cristina Rico. Considera que l’estudi “està fet de forma robusta i consistent” i entén que “és realista”. A banda, destaca que “la conclusió és que l’acord generaria riquesa al país, una millora de la competitivitat i llocs de treball”. Al mateix temps, destaca que “fa una anàlisi científica de la immigració i dels paràmetres que afecten la seguretat del país i es veu que no ha de tenir cap impacte”.

En canvi, els partits parlamentaris que han quedat fora del pacte d’Estat consideren que l’estudi reforça els seus dubtes. Així ho ha apuntat des de Concòrdia el seu líder, Cerni Escalé. Així, posa en relleu que “el creixement del PIB és ínfim” i que, a més, això cal contraposar-ho amb l’increment previst de població. Si es fa aquest exercici, remarca, la realitat és que “a nivell de benestar, de PIB per càpita, no hi ha creixement”.

També lamenta Escalé que “hi ha molts aspectes que l’estudi no valora”. Entre ells, “quina serà la penetració de les empreses europees”, tot alertant que “s’acabarà substituint les andorranes per estrangeres”. A banda, remarca que hi ha un “impacte en haver d’adaptar-nos a una normativa tan complexa com la comunitària i a les decisions de Brussel·les”. En opinió de Concòrdia, “no es justifica l’esforç” i, per tant, “la nostra percepció no ha canviat”. També s’avança que “continuarem estudiant tots els documents i presentarem informes fets per una pluralitat d’experts sobre la matèria”.

Comentaris (1)

Trending