En tots els casos, i segons ha explicat Govern en un comunicat, també els ha traslladat que tancar un bon conveni és “fonamental” per a la diversificació i el desenvolupament de l’economia andorrana. La primera de les trobades l’ha tingut amb Andrzej Duda, president polonès. UE a banda, també han abordat la cooperació financera entre els dos Estats i la possibilitat d’impulsar un conveni per evitar la doble imposició (CDI). De fet, s’ha acordat que els respectius ministres de Finances mantindran una trobada en la propera reunió del Fons Monetari Internacional (FMI).
En la reunió bilateral mantinguda amb la presidenta d’Eslovènia, Nataša Pirc Musar, Espot ha mostrat el suport i la solidaritat d’Andorra per les conseqüències de les inundacions ocorregudes en aquest país. També han compartit la prioritat de pal·liar els efectes que el canvi climàtic té en les zones de muntanya i han acordat col·laborar i compartir experiències en aquest àmbit. Finalment, en el marc de l’acord de col·laboració signat el 2014 entre els dos països, han tractat les vies de cooperació en àmbits com la innovació i la recerca, l’estratègia turística i la cooperació financera, amb l’impuls de la negociació d’un CDI.
Pel que fa a la reunió amb el primer ministre de Malta, Robert Abela, més enllà de l’acord d’associació els dos mandataris han recordat la recent celebració al país mediterrani dels Jocs del Petits Estats d’Europa i el fet que, pel 2025, Andorra agafa el relleu. Tots dos han coincidit que aquest esdeveniment esportiu és una bona ocasió per reforçar la cooperació i el diàleg entre els països de petita dimensió europeus. Espot també ha convidat Abela a visitar el Principat.
No només Espot ha mantingut trobades vinculades a la Unió Europea. Tor ho ha fet davant el seu homòleg xipriota, Constantinos Kombos, amb qui també ha abordat aspectes de cooperació bilateral. El mateix ha fet amb el titular d’Exteriors d’Hongria, Péter Szijjártó. Tots dos han acordat mantenir un diàleg estret de cara a la presidència de la UE que ha d’assumir al gener el país centreeuropeu.
ALTRES ACTES D’AGENDA
Al llarg del dimecres, Espot també ha assistit a la Cimera anual del fòrum econòmic i empresarial, el Concordia Anual Summit, que se celebra de manera paral·lela a l’Assemblea General de les Nacions Unides per analitzar els reptes globals més urgents. També ha participat en la recepció oferta per Txèquia i Eslovàquia als alts mandataris aplegats a Nova York.
Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, ha signat amb la seva homòloga d’Islàndia, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, un acord entre els dos països per a la mobilitat dels joves de 18 a 30 anys, que té com a objectiu facilitar estades al territori de les dues parts principalment per vacances, que poden combinar-se esporàdicament amb treball. Així, l’entesa facilita l’adquisició d’un visat per viure i treballar de forma recíproca entre ambdós països per un període de 12 mesos, prorrogable per un període màxim de 12 més. Es preveu que l’acord es pugui ja aplicar durant l’any vinent. Es tracta del setè conveni d’aquest tipus establert per Andorra i se suma als existents amb el Canadà, Irlanda i Alemanya -ja en vigor-, el que se signarà amb Austràlia i els fets ja amb el Regne Unit i amb la República de Corea, que també han de començar a funcionar durant el 2024.
Tor també s’ha reunit amb la ministra d’Afers Exteriors de Santa Lucia, Alva Romanus Baptiste. Tots dos han signat l’establiment de les relacions diplomàtiques entre els dos països. Ambdues mandatàries han acordat impulsar la cooperació en diferents àmbits.
Finalment, la delegació andorrana també ha participat en la celebració de la Cimera d’Alt Nivell d’Ambició Climàtica, convocada pel secretari general de l’Assemblea General de les Nacions Unides, António Guterres. La seva voluntat ha estat reclamar als alts mandataris aplegats a Nova York a adoptar mesures d'adaptació per pal·liar i neutralitzar l'emissió de gasos d'efecte per a respondre a l'estat d'emergència climàtica i ecològica.
Comentaris (3)