Espot, en la seva resposta, ha remarcat que l’executiu manté converses amb els dos caps d’Estat per assolir la despenalització de l’avortament i ha augurat que “trobarem solucions imaginatives” per permetre la interrupció voluntària de l’embaràs “fora del territori nacional” abans de “la fi de la legislatura” i amb “suport econòmic per a les dones en situació de vulnerabilitat”. “No és per manca de convicció política”, ha continuat el mandatari per salvar l’assenyalament pel retard. Era la primera vegada que el cap de Govern intervenia a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, convidat, avui, pel seu president, Theodoros Roussopoulos, que ha destacat “la tolerància” de la societat andorrana.
Per la seva part, Martínez Seijo ha demanat al cap de Govern quin és el calendari previst “per autoritzar l’avortament lliure”. Tant a Strandhäll com a Martínez Seijo, Espot els ha recordat que les negociacions de la despenalització impliquen un joc d’equilibris: garantir els drets de les dones i la igualtat de gènere mentre es discuteix amb el Bisbat d’Urgell i la Santa Seu. “Tenim una llarga història de democràcia i de pau. La figura dels coprínceps té més de vuit segles i hem de preservar la nostra estructura institucional. Una estructura extremadament particular que ha estat molt útil per la nostra supervivència”, ha sumat Espot.
D’altra banda, Espot ha manifestat que l’acord d’associació permetrà la “reciprocitat” dels drets econòmics i la llibertat de moviment dels residents al Principat i dels ciutadans dels països membres de la Unió Europea. Part de les restriccions vigents, doncs, s’aixecarien. Espot ha dit també que es treballa per “flexibilitzar les exigències” per aconseguir la nacionalitat andorrana. Cal recordar que una de les voluntats del Govern és la de modificar el còmput dels vint anys necessaris per obtenir-la introduint la possibilitat de sumar períodes no consecutius.
Aquestes paraules d’Espot han estat la resposta al parlamentari socialista portuguès Paulo Pisco, que ha preguntat al cap de Govern pel vot dels residents estrangers a les eleccions locals i per una possible obertura a validar la doble nacionalitat. En aquest sentit, Espot ha apuntat que “és la Constitució la que impedeix la doble nacionalitat i no pas el legislador”. El mandatari ha defensat aquest impediment en pro de la “idiosincràsia” del Principat, ja que la doble nacionalitat convertiria l’andorrana en una ciutadania “testimonial” en comparació amb les altres. “La doble nacionalitat no es pot contemplar en una realitat com la nostra, en un país en què la meitat dels ciutadans no són andorrans”, ha afegit.

A més a més, Belén Hoyo, representant espanyola del grup popular, ha interpel·lat Espot per qüestionar quina és la protecció d’Andorra davant la tendència global i acusada d’unilateralisme. El cap de Govern ha fet valdre el camí iniciat per “reforçar la relació amb la Unió Europea a través de l’acord d’associació”. “La complicitat i la comprensió amb l’entorn europeu és indispensable”, ha expressat.
Abans del torn de preguntes, Espot ha estès un discurs plenament europeista, molt centrat en la importància de continuar actuant des del “multilateralisme”. Altres punts destacats del discurs del cap de Govern han estat la defensa de la democràcia com a “actitud” i “conducta” (“els andorrans en som conscients”) i el valor de l’educació: “És l’instrument més poderós per a la cohesió social”. “Necessitem una Europa unida, forta i fidels als seus principis originals”, ha resumit Espot al final de la seva intervenció.
Durant la visita a Estrasburg, Espot, acompanyat de la ministra d’Exteriors, Imma Tor, ha aprofitat per reunir-se en privat amb Roussopoulos. El cap de Govern ha exposat al president de l’Assemblea Parlamentària que Andorra està compromesa amb el dret internacional i el pacifisme. Espot i Tor també han visitat la seu del TEDH, on s’han trobat amb el representant del president del tribunal, Mattias Guyomar, i amb la flamant jutgessa per Andorra, Canòlic Mingorance, que ha iniciat un mandat de nou anys. La delegació andorrana ha mantingut, finalment, una reunió amb el secretari general del Consell d’Europa, Alain Berset.
Comentaris (27)